Vi checkade ut från campingen efter att ha tankat färskvatten och tömt gråvatten. Det gäller ju att passa på när det finns bra möjligheter till detta. Det var fullbelagt på campingen och vi hamnade bredvid en belgisk barnfamilj med tre pojkar i blandade åldrar som hade brett ut sig rejält. Så när vi kom fick vi ställa oss lite tetigt för att få lite matro. Men framåt kvällningen upptäckte vi att de hade packat ihop och åkt! Det blev en lugn natt trots allt.
Vi parkerar lite utanför centrum och tar oss gående över kanalen.
Söndag morgon och det är väldigt lugnt i staden. Ännu en gång går vi in genom Menin porten.
Stora torget med det stora stadshuset som numera är ett museum, Flanders Fields Museum. Det stora tornet till höger tillhör St Martins Cathedral.
En imponerande byggnad.
Alldeles bakom det stora torget ligger den stora kyrkan, St Martins Cathedral.
Den byggdes mellan 1230 och 1370 då den invigdes. Kyrkan var utnämnd till katedral mellan 1561 och 1801, men kallas fortfarande för katedral trots att den numera endast är en kyrka.
Ypres jämnades i stort sett med marken under första världskriget och även kyrkan blev illa åtgången. Bilden är stulen från nätet och visar hur den såg ut innan återuppbyggnaden påbörjades.
Kyrkan har byggts upp efter originalritningar. Det går nästan inte att förstå att den varit så sönderbombad.
Efter kyrkobesöket fortsatte vi till fiskmarknaden för att leta efter en geogömma (som inte lät sig hittas). Söndag och det var lugnt på torget.
Överallt i staden sprang det runt personer med kartor i händerna. En del hade nummerlappar på sig, andra inte. Någon sorts orientering var det nog i alla fall. Och en kontroll låg vid fiskmarknaden.
Innergården på museet, som är en del av museikaféet. Vi struntade i kaffet och nyttjade bara bekvämlighetsinrättningen.
Någon mil norr om Ypres har man bevarat en del av de skyttegravar som användes under första världskriget. Det låg alldeles invid en kanal.
På ena sidan hade de ententen sina skyttegravar och på den andra sidan hade trippelalliansen sina. En helt absurd situation.
Skyttegravarna har bevarats genom att man har fyllt sandsäckarna med betong.
Vi bestämde oss för att stanna kvar i området och hittade en camping alldeles utanför Diksmuide, på en nerlagd bondgård.
Det är glödhett, men vi tog ner cyklarna för att åka in till stan och se om vi kunde få oss lite Moules Frites till middag. Campingvärdinnan rynkade på näsan, musslor ska man inte äta, tyckte hon.
Vi hamnade ganska snart på en pub och fick in varsin lokal öl. K drack papegojöl som höll endast 8 % alkohol.
C valde ovetande en som var ännu värre, hela 10 %. Eftersom vi cyklade vågade vi inte svepa dem för fort utan satt kvar en stund.
C försöker sig på att översätta namnet på sin öl, men ger upp.
Papegojölen var god.
Även Diksmuide har ett stort torg.
Stadshuset till höger.
Det var varmt och både barn och vuxna svalkade sig i vattenspelet på torget.
Vi cyklade utmed smala kanaler.
Stor båt vid en större kanal.
Det blev tyvärr som campingvärdinna förutspått, inga musslor. Vi hittade inte en enda restaurang som hade det på menyn. Kanske måste vi ut till kusten för att hitta det.
I stället bar det hemåt och i dag blev det en annan sorts Leffe till den hemlagade middagen. Dagens Leffe var inte den bästa tyckte vi båda. Alldeles för söt och dov i smaken.
Campingen är stor så ingen behöver trängas. Vi sitter ute till sena kvällen, det är ljummet. Väderprognosen säger att det varma och soliga vädret ska fortsätta hela veckan. 🚙💨
Det ser virkelig ut som at dere opplever litt av hvert. Fortsatt god tur
SvaraRadera