söndag 26 maj 2024

Lör-söndag 25-26 maj 2024. Ramslök, guckusko och ett gäng medeltidskyrkor.

Ljuset i tunneln kan skönjas när flytten från hus till lägenhet snart är helt klar, bara en del småfix kvar innan nycklarna överlämnas till nästa ägare om några dagar. När det samtidigt stod klart att Kinnekulle just nu blommar som bäst och mest tog vi oss ett par dagar ledigt och åkte dit.

Plåt-Tina som har stått parkerad sedan vi kom hem från påskturen var angelägen att komma iväg och spottade igång utan knot. Vi struntade i stora och fina motorvägen och valde i stället småvägarna via Jonslund och Naum fram till Vara för det första stoppet. Vi behövde mat.




Av en ren slump slingrade vi oss igenom alla avstängningar och vägbyggen i centrala Vara och fick köpt oss varsin räkmacka. Ingen tid att förlora utan vi stannade vid första bästa kyrka som denna gången var Skarstad kyrka. Där njöt vi av Conditori Nordpolens godaste räkmackor som sen lunch. 


Mätta och belåtna styrde vi sen mot Kinnekulle och fortfarande på mindre vägar. Det är den vackraste tiden på året och då gäller det att njuta av varje sekund när det går. 

Det har kommit en ny virtuell geocache där kravet för att få logga är att en har besökt Husaby kyrka och minst fyra medeltida kyrkor till. En bild på kyrka och person ska bifogas som bevis. Vi satsade på bland annat Västerplana kyrka, som delvis är från 1100-talet. Det passade bra att tända ljus för våra nära och kära som inte längre finns med oss i detta livet. 





Sedan vi gjort våra cachingplikter i Västerplana och Medelplana styrde vi mot måstestället så här års -  Munkängarna i Råbäck. Sist vi var här för tre veckor sedan var ramslöken bara gröna blad och någon enstaka knopp i vardande. Nu var det ett vitt hav med blommor och stark lökdoft. Och detta varar bara någon vecka innan allt är visset och förött.





När vi strövat färdigt i vinterlandskapet fortsatte vi till nästa lokal med rara blommor. Vid Hjelmsäter växer Guckusko i ett begränsat område. Cypripedium calceolus är det latinska namnet. Som bonus blommade även akleja och någon fin näva.


När kvällen kom drog vi oss till parkeringen för naturreservatet Österplana hed och vall för övernattning. Här har vi varit i stort sett ensamma alla gånger. Denna kväll var det ytterligare tre husbilar som stannade för natten. Vi börjar bli lite oroliga att det kommer bli fullt här och i förlängningen förbud mot nattparkering. Hoppas att alla sköter sig så att denna fina plats finns tillgänglig även i fortsättningen.

Äntligen unnade vi oss sill och svenska färskputäter till middag. Säsongens första och förhoppningsvis inte den sista med denna delikatess. Vi var övervakade av Österplana kyrkas spira när vi stod på parkeringen.




På söndagsmorgonen tog vi oss till Husaby och åt grötfrukost vid kyrkoparkeringen. Sedan tog vi oss an de resterande kyrkorna i den virtuella cachen vi började på dagen innan. Husaby var det första biskopssätet i det område som nu kallas Sverige. Sammantaget besökte vi, förutom Husaby kyrka, även Västerplana, Medelplana, Kestad, Fullösa, Kinne-Vedum och Götene kyrkor. Samtliga var öppna för besökare och vi passade förstås på. 

Hemfärden gick sedan på mindre vägar och vi lyckades kryssa oss mellan regnskurarna. Det var först när vi kommit hem och lastat ur Plåt-Tina som det brakade loss ordentligt med blixt och dunder och rejält med regn. Underbart med en försommartur som denna och alla batterier har laddats, våra och Plåt-Tinas. Vi fick också testat den nyinstallerade MaxxFan, och den fungerade perfekt! 🚐💨🌻