onsdag 4 september 2024

Ons-söndag 28 augusti-1 september 2024. Sensommar i Fjällbacka och Dalsland.

Det har varit uppe på tapeten flera gånger. Vännerna M och C har bjudit oss att hälsa på dem i deras sommarparadis i Fjällbacka och äntligen kunde det bli av.







K hade ett önskemål om att få fiska från en klippa och det uppfylldes. Det blev en fantastisk båttur förbi bland annat Musö ut till Dannholmen där vi gick i land. Både C och K försökte fiska med värdighet, det gick väl så där. I alla fall fram till värdparet M och C visade hur det ska gå till. På väg tillbaka fick vi prova på makrillmete från båten. Det blev några napp under dagen, men all fisk blev kvar i havet för att växa till sig.


Dagen efter besökte vi Kungsklyftan inne i Fjällbacka.  



En djup bergsskreva med ett enormt klippblock fastkilat. Här spelades scener in till den ursprungliga filmen Ronja Rövardotter.



Det var en mycket het dag och termometrarna stod på dallrande varma grader. Efter en fika i kanten på Veddö väntade sedan en fin promenad runt halvön. Mycket vackert. En och annan geocache loggades så klart, i sällskap med mugglarparet M och C.




På fredagen var det dags för oss att säga tack och hej efter några finfina dagar. Innan det hann vi med ett besök vid hällristningarna i Vitlycke. Fascinerande att flera tusen år gamla hällristningar har hittats under mossa och annat. Hur mycket finns kvar oupptäckt?


Nära till Strömstad och ett besök hos Stormberg i det norskägda köpcentret Nordby stod på besökslistan. Ett snabbt köp och sedan vidare. Vi passade på att åka igenom Norge några minuter och valde den gamla Svinesundsbron.


C upplevde gamla minnen i det numera nästan helt övergivna Kornsjø. Detta är dock inte den legenariske Sverres butik. När C var i början av sin järnvägskarriär på åttiotalet var Kornsjø målet för alla fribiljettsåkare från Göteborg som handlade margarin och mjöl.



Vi hade stämt möte i Håverud med L och M och deras ganska nya plåtis för en helg tillsammans. Lördag morgon mötte oss med sol på blå himmel och det var perfekt förutsättningar för en promenad för att titta på slussarna och akvedukten. Några båtar såg vi inte till, säsongen är troligen helt över.




Vi tog sedan våra plåtisar och for norrut utmed den slingriga Brudfjällsvägen med första stopp vid Tisselskogs kyrka. Det är tydligt att plåtiskusinerna matchar varandra väl. Gravstenen som liknar ett träd sticker ut. Vi har sett liknande tidigare så idén verkar ha haft spridning.



Vi fortsatte till Fängersfors och det nedlagda pappersbruket som numera inrymmer utställningar och hantverks- och konstnärsverksamhet. Ett stopp vid Fröskogs kyrka där det fanns en miniatyr av Ronja Rövardotters vargklyfta som L studerade ingående. Nåt för den egna trädgården kanske?






Dagen avslutades i Åmål med stadsvandring och en god kall öl och vin på ett av stadens fåtaliga vattenhål. Vi övernattade på ställplatsen, en gigantisk grusplan med lite grönt i kanterna. Trots eftersäsong var beläggningen förvånansvärt god. Det låga priset på 130 kronor med service kanske lockar.


Baldersnäs låg inom rimligt avstånd för ett besök. Vi var fikasugna och hoppades att det skulle vara öppet.  Nix pix, så var det inte! En skylt visade att kaféet var öppet, men personal nekade bestämt till det och vi lommade besviket ut igen. Vi fick dra ner till Håverud för att få lite mat i magarna. Mätta och belåtna vinkade vi hej då efter en härlig helg tillsammans. 

🚐💨🌻

tisdag 3 september 2024

Fre-måndag 10-13 augusti 2024. Kinnekulle för rekning.

Hektiska dagar i augusti så det blir en sen sammanfattning av fyra dagar på bland annat Kinnekulle med förflyttningar kors och tvärs på det blommande berget. 

K hade fått förmånen och möjligheten att publicera en virtuell geocache. Virtuella cacher innebär att man ska besöka en eller flera platser och eventuellt besvara en fråga. Samtidigt ska man bifoga en bild som bevis på sitt besök. K erbjuder 22 platser att besöka. Riktigt så svårt är det inte. Varje plats inbringar poäng i olika nivåer beroende tillgänglighet. En cachare behöver komma till minst sju ställen på Kinnekulle för att kunna logga cachen. 

Platserna är valda med omsorg för att visa sevärda och intressanta platser. Vi åkte runt, tog exempelbilder och samlade uppgifter om platserna. Här nedan ett axplock av platserna.


Biskopsborgen i Husaby.


Sankt Sigfrids källa i Husaby.



Oxelbacken och berberisbär på heden.


Hönsäters kapell.


Konstverk vid Hällekis fyr.


Hällekis station.


Stenbrottet.


Dagbrottet i Gröneskog.


Utsiktstornet och flygmonumentet.


Lasse i Bergets grotta.



Råbäcks stenhuggeri och hamn.


Västerplana storäng med träkorset vid Hastings.

Forshems gästgiveri.





När Kinnekulle var klart för den här gången fortsatte vi mot Mariestadshållet. Mitt ute i skogen fanns en pyttekort trail med tre geocacher som såg roliga ut och hade fått många favoritpoäng. Den här var den mest kreativa av de tre. En fejkad myrstack! Heja de utläggare som ger sig hän och skapar mästerverk endast för att roa oss andra geocachare.


En extra bonus var kantarellerna som vi hittade på vägen tillbaka till Plåt-Tina. De hann knappt komma i kepsen innan de var rensade, stekta och uppätna i en lyxlunch. Det är det som kallas guldkant på geocachingtillvaron.


Vi hade span på en speciell sorts geocache som vi behövde för att kunna logga en challenge, som innebär att geocacharen behöver uppfylla ett visst krav för att gömman ska få loggas. Gömman låg i ett otillgängligt område med bland annat enorma flyttblock från istiden. Cachen hittades och vi kunde logga även den åtråvärda challengecachen.



Dagarna går fort när man har roligt, och är geocachare, och det var hög tid att hitta nattläger. Vi hittade en fin plätt där vi var helt ensamma. I en ställplatsapp hittade vi recensenter som klagade högljutt på att det var en hemskt gropig och brant grusväg fram så de hade vänt om (översta bilden). Det var en turist från ett land där det inte förekommer grusvägar och där landet är platt som en pannkaka. Olika referenser på vad som är körbart helt enkelt.


Måndag och dags att vända näsorna hemåt. En och annan geocache hann vi med. Bland annat en där vi skulle tyda blindskrift. Inte helt enkel uppgift för oss som inte är bevandrade, men med tålamod och uteslutningsmetoden lyckades vi till slut.

🚐💨🌻