måndag 5 augusti 2024

Fre-lördag 12-27 juli 2024. Sydsverige runt.

Efter några dagar på hemmaplan var det dags att dra till Skåne. K skulle gå en ny sommarkurs på folkhögskolan i Svalöv. På vägen dit stannade vi till i Varberg för att geocacha och umgås ett par dagar med Malla51 och lera500. Vi höll till i skogarna runt Horred och Varberg. Varmt och svettigt, men riktigt roliga och välbyggda gömmor gjorde att det var värt mödan.



Threefoot och lera500 letar på ett helt normalt ställe i geocachingvärlden.



På söndag kväll dumpade C av K i Svalöv. En fortsättningskurs i att skriva krönikor och kåserier hägrade för K. Utsikten från rummet på 6 kvadratmeter var riktigt fin. En promenad runt Svalövs utkanter bjöd på vacker solnedgång.



K skrevs ut på försök fredag eftermiddag och C tog emot. Han hade under tiden K våndades över datortangenterna irrat runt i Skåne på egen hand några dagar. 

Här har vi tagit oss till Lund för en stadspromenad. Domkyrkan fick ett besök och vi förundrades över bland annat det astronomiska uret från 1400-talet. 


Bjärshögs kyrka strax öster om Malmö som vi besökte på väg till Vellinge för att logga gömman på nästa bild.


Inom geocachingen finns en utmaning som går ut på att en ska logga minst en geocache på samtliga uppslag i Motormännens kartbok. Idén kommer från Amerikat (var annars?) där samma utmaning finns men då i kartboken De Lorme. Vi upptäckte utmaningen för något år sedan och när turen gick till norra Sverige var det möjligt att täppa till några förargliga luckor. Slutgömman fanns lämpligt nog i Skåne och kunde loggas. Hurra!


Skåne är fantastiskt vackert. K tyckte att de rufsiga små pilträden såg ut som busiga barn och C tyckte de liknade broccoli.



Smygehuk stod också på "att-göra-listan" så det blev ett snabbt besök i denna turistfälla, en selfie och sedan dra vidare. Länk till Treriksröset



Efter Smygehuk letade vi nattläger och hittade en by med en kyrka i utkanterna. Det var hög tid att fira att C hade passerat 26000 loggade geocacher. Grattis, grattis!


Kråkor och humle, kan någon i läsekretsen tipsa oss var vi har varit? 🙈





Vi svängde ner till Brösarps station, aningen för sent för att se tåget live. Personalen städade och förberedde för nästa trafikdag. Vid en vända bort till lokstallet fick vi i alla fall lukta på ett varmt ånglok.


Nästa nattläger hittades i Kristianstad vid Vattenriket. Mängder av husbilar utnyttjade precis som vi gratisparkeringen. En cykeltur in till centrum hanns med på kvällskvisten. Detta ska vara stadens enda väggmålning.


Strax norr om Kristianstad ligger Bäckaskogs slott. Det grundades på 1200-talet som kloster men övergick efter några hundra år till privata ägare som förläning och slutligen i statlig ägo.



Öland lockade så kosan styrdes österut på småvägar. Här har vi stannat vid den nedlagda stationen i Hallabro på 1067-sträckan Bredåkra-Tingsryd. Synd att vi inte var här några år tidigare....  Den undre bilden är från Sveriges Järnvägsmuseum.


Färden fortsatte och vi stötte på denna jättelika adventljusstake när Bräkneån passerades.



Det började regna och när vi körde över Ölandsbron plaskade det ordentligt. Vi hade ställt in siktet på vår favoritplats vid Möckelmossen. Där blev det middag på sill och färskpotatis.






Dagen efter var vädret mycket bättre med strålande sol. Vi beslöt oss för en promenad på Alvaret som alltid brukar vara trevligt. Naturligtvis passade vi på att finna några geocaher som kom i vår väg. Men en gick vi bet på och den var på ett riktigt sticksigt ställe bland enbuskar. K trotsar vegetationen till ingen nytta och kom ut med ben och armar som om hon hade slagits med en vild katt.


Vi var även i ett lite mer beskogat område där vi såg denna enorma vril. Tänk vad det måste klia i fingrarna på slöjdare som ser den.



Tillbaka till Möckelmossen på kvällen fann vi den full med husbilar så vi fick hitta en alternativ plats en bit därifrån. 


Vi avslutade Ölandsbesöket med lite geocaching i ett sommastugeområde öster om Färjestaden. Vägarna hade sagonamn och en träsnidare hade gjort en lämplig skulptur till var och en av dem.


Vi lämnade Öland och fortsatte färden på fastlandet. I vår jakt på Sveriges domkyrkor besökte vi även Kalmars. Det är en av landets två domkyrkor som inte är ett biskopssäte.





Lite mer norrut ligger Eksjö. Många söker sig hit för att titta på träbebyggelsen norr om torget. Denna del skonades av stadsbranden 1856. När vi fått vår beskärda del av gamla trähus satte vi oss på Lennarts konditori och njöt av ostfralla (K) och Budapestbakelse (C). Allt gott har ett slut och när det var ett faktum bänkade vi oss på läktarna vid Stora Torget. Det var Tattoovecka med musikkårer från flera länder, t o m från Japan. Vi fick se och höra skottar med säckpipor och slagverk tillsammans med dansare.
Pingvinerna vid lasarettet skulle räknas för att få fram koordinater till en multicache.


I mörkaste Småland har bönderna slitit i generationer med den stenrika marken. För att göra av med stenen på ett effektivt sätt byggde man gärdsgårdar av dem. Men det var inga rösen man hävde upp utan metertjocka snyggt lagda murar.




Småland har ett glasrike som nu mest känns som det är på dekis. Något som däremot består sedan århundraden är Lessebo handpappersbruk. Tyvärr var det semestertider och produktionen inte i gång. Vi har varit där en gång tidigare så förlusten var inte så stor.
Innan vi kom fram kikade vi på en bevarad bro från 600 mm-banan Kosta-Lessebo järnväg som lades ner 1948.




Åryd var nästa anhalt. Med ett S:t Hanskors ute vid stora vägen som vi sett flera gånger tidigare var det inte svårt att svänga in, nu när vi har gott om tid. Det skulle visst vara sevärd bruksmiljö. Vi blev ganska besvikna, bättre bevarade bruksmiljöer har vi allt sett. K är dock glad vid masugnen. Nåväl, det fanns lite geocaching i området och i jakten på burkar sprang vi på kantareller. Inget att ta dem i så C fick släppa till sin mössa som svampkorg. Sedan blev det fika på svampmacka. 😋


Jakten på domkyrkor fortsätter. När Växjö är avklarad återstår endast tre. Göteborg, Visby och Storkyrkan i Stockholm. Här sitter C vid en modell av den nyss avprickade.


Uppehåll vid Bondstorps kyrka för ytterligare en kyrkcache. Sedan var det i stort sett raka vägen hem. När vi sammanfattar de senaste två turerna, en i norra och en i södra Sverige, kan vi häpet konstatera att vi varit vid Treriksröset och Smygehuk inom en månad. Det hade vi inte räknat med.

🚐💨🌻