lördag 9 augusti 2014

Lördag 9 augusti 2014. Göta Kanal.

Det sägs att brottslingen alltid återvänder till brottsplatsen. Vi tror oss inte ha gjort något olagligt men vi återvände till Jonsboda där vi var för två månader sedan. Campingen är mycket trevlig och har bara precis det vi behöver. Inga flashiga hoppborgar och minigolfbanor och sånt bjäfs. Vi kom fram ganska tidigt och installerade oss på plats med utsikt över kanalen.



I Tyskland hade vi köpt en sorts shandy som väl kom till pass i värmen. Frågan är bara varför det är öl i burkarna. Inte den minsta smak av malt, grapen tog helt över men det var läskande gott!


Cyklarna lastades av och vi trampade på västerut. Lite båtar i kanalen, det verkar som om säsongen redan är över. I Töreboda såg vi färjan Lina, världens kortaste tur, 15-20 sekunder, som under högsäsong gör ca 350 turer med passagerare enligt Charon (kanske inte han precis).
Denna färjeförbindelse startades 1919 av pensionerade lokföraren (sic!) Oskar Lindhult. Först med vrickeka och sedan slutet av trettiotalet med en lina över kanalen. På vintern läggs en bro i Linas ställe.


Denna ångloksskorsten vann utmärkelsen Törebodas bästa parksoffa 2014 i hård konkurrens med andra fantasifulla alster.


Törebodas sparkcykelmaffia hade möte tvärs över kanalen när vi njöt av en god glass.



Utefter den grävda delen av kanalen finns alnstenar. De är numrerade och står på var tusende aln, dvs var 594:e meter. I början av kanalens tid var avgiften för skjutskarlar som drog båtarna med oxar åtta öre per alnsten.

 

Tillbaka till Jonsboda fann vi ett enormt fartyg som skymde utsikten. Men så är campinglivet om man har en trafikkanal som granne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar