måndag 11 januari 2016

Torsdag 31 december 2015. Sista dagen på året.

Dagens förflyttning var från George till Franschhoek. Tidig avfärd som vanligt, är det inte semester?Kvällen innan tillbringades på hotellets uteplats med svalt att dricka och i goda vänners lag. Nästan så vi kände oss som koloniala godsägare i den ljumma kvällen.


Hotellets bar var som ett himmelrike för C. Allt gick i järnvägens tecken med artefakter och illustrationer. Målningen ovanför visar ett Garratlok. En smått genialisk engelsk konstruktion som inte blev en hit i Europa men väl i stora delar av samväldesländerna.Lok 735 var ett pacific-lok byggt i början av 1900-talet.
I Swellendam var det lunchstopp. Vi fick ynnesten att promenera en stund i byn. Mitt i denna låg kyrkan som en vit stor gräddbakelse. Och utanför ett galleri hade målaren tappat en färgtub, modell något större. Lite senare var det dags för vinprovning på en vingård. Många glas blev det. C krasslig i kistan och spottade ut. Elände...!


När apartheidsystemet började knaka i fogarna stod det klart att Nelson Mandela behövde rehabiliteras och slussas ut i samhället efter alla år i isolering på Robben Island. Han förflyttades till ett fängelse utanför Franschhoek där han frigavs. 
Vårt hotell var inte så pjåkigt. Inte utsikten från vårt rum heller.På kvällen var det nyårsvaka med åtta rätter på menyn. Och ett nytt vin till varje. Livemusik av en trio som spelade gamla slagdängor.


Skål för det nya året!!!


1 kommentar: