fredag 13 maj 2016

Tors-Söndag 5-8 maj 2016. Sommar och cykling utmed Göta Kanal.

På morgonen vaknade vi upp till en klarblå himmel över Naturum Tåkern.Stora pippifåglar som har varit i farten?


Plötsligt var det goare väder och temperaturen klart behaglig.


På vägen kom en lång karavan med veterantraktorer. C i sjunde himlen... ;)


Därefter gick det snabbt och värmen steg för varje timme. Vi gjorde ett geocachstopp i Vadstena.


...och njöt av tulpanerna i parken där vi hade parkerat.

Därefter var det hög tid att dra iväg till Motala för att träffa vännerna A och S E. De hade varit kloka nog att åka till ställplatsen i Motala södra hamn direkt efter frukost och lyckades på det sättet ordna de två sista platserna åt oss för natten. De två bästa platserna så klart, det kunde inte bli bättre. 180 SEK med el.


Vi har alltid väldigt roligt när vi träffas. Här är det A som berättar att hon har vunnit "Tävlingen". Det skulle firas så klart! Vi andra hade inte hjärta att berätta för A att den "Riktiga Tävlingen" fortfarande pågår och att hon med största sannolikhet kommer att förlora den. ;)
Cykling, geocaching och senare på kvällen grillning i solskenet på ställplatsen. Gubbsen fixar middagen. K övervakar. Solnedgången över Motala ström innan vi kröp till kojs.

På fredag morgon omgrupperade vi oss till ställplatsen Kaffeteriet i Borensberg.
Även här hade vi en sagolik tur. Eftersom ställplatsen utsågs till Årets ställplats 2015 har intresset förstås ökat enormt. Vi fick varsin plats, utan el den här gången (185 SEK), men det funkar bra så här års när det endast gäller en natt. När vi väl fick kikat på faciliteterna förstod vi varför de tog hem utmärkelsen. Jättefräscht och relativt gott om toaletter och duschar. Dessutom hjälpsam personal. Plus fantastisk placering alldeles bredvid kanalen. Nu var det ju förstås försäsong så båttrafiken har inte dragit igång än. Under högsäsong lär det bli trångt.


Tre flitiga geocachare på flykt undan vardagen. Humöret är på topp. :)


Cykelkorg och pakethållare fylldes snabbt av de varma tröjorna som inte behövdes de här dagarna. Solen värmde gött på både ansikten och nackar!


Väääldigt lugnt både på och bredvid kanalen. Vi var nästan ensamma hela tiden.


Vi pausar och vilar ömma rumpor. A hade bot för både kropp och själ... Gubbarna säger inte emot.


Det var som sagt väldigt lugnt med båttrafik på kanalen den här helgen. Kan det bero på att det var premiärhelg och att många kanske inte ens hade hunnit få sina båtar i sjön? Här är det i alla fall kanalbåten Kind som kommit något ur kurs. C dokumenterar.Resultatet av dokumentationen.


Någon fick syn på en orm som simmade tvärs över kanalen. Grenen som den släpade på fick lämnas, den var för stort hinder. Och vad skulle ormen med en gren till? Naturen är fylld av frågetecken.


Första parkett på ställplatsen. 


Eftersom vi var så nära fick det bli ett outletbesök på Cloetta i Ljungsbro. S E blev helt vild och gick nästan (skum)bananas, hehe...


Allt roligt har ju en ände, och så var det även denna gång. A och S E drog söderut och vi fortsatte i stället norrut för att runda Vättern på den norra sidan. Någonstans på vägen dök det upp en skylt med Övralid. Efter lite påläsning förstod vi att det var författaren Werner von Heidenstams sista bostad. Huset hade han ritat själv. På framsidan, som var just husets framsida, var fönstren geometriska och fina att titta på. På baksidan satt de huller om buller, där var det endast funktion och ljusinsläppet som var det viktiga.


Heidenstams grav finns på ägorna och gravstenens inskription är trots allt lite speciellt utformad.


Vi började fundera på boplats för natten. Den populära ställplatsen i Askersund var (så klart) full. Vi funderade ett tag och fortsatte söderut. I Forsvik fanns det en lucka för oss på ställplatsen alldeles intill kanalen. Här finns inga elplatser alls, men ett servicehus på andra sidan kanalen. Kostnad 150 SEK för en natt. Vi tog en liten cykeltur för att kolla på omgivningarna (och hitta ett par geogömmar) och hamnade så småningom längst ut på en udde där kanalen går in från sjön Viken. Och där kom en fin segelbåt i full fart som troligen hade bråttom innan slussen stängde för kvällen.


Vi kunde verkligen inte klaga på utsikten från "sovrumsfönstret". ;)


C kollar in vilket recept han ska välja för kvällens middag. Eller spelar han kanske sudoku...?


På vägen hem på söndagen stannade vi till i Skara, tog ner cyklarna och cyklade en bit på den nerlagda banvallen efter Västgötabanan. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att den här helgen har bjudit på sol, värme, goda samtal och mycket skratt med goda kamrater, cykling i fin natur, en massa kreativ ;) geocaching, avkoppling och vila. Kort och gott en sådan där helg som vi kommer att minnas länge, länge. 


1 kommentar: