torsdag 25 augusti 2022

Sön-tisdag 21-23 augusti 2022. Sensommarsemester del 3. Skåne/Småland/Västergötland.

Här fortsätter resebloggen med tredje och sista delen.





På söndag förmiddag tog vi oss en promenad i Hässleholm. Staden har kanske inte så värts mycket sevärt att erbjuda utan är nog mest känt för att vara en stor järnvägsknut.

Staden erbjöd en LAB-runda som vi bestämde oss för att promenera. Det enda som blev fotat var denna skulptur, föreställandes en läsande kvinna. 

När vi hade gått klart rundan tog vi oss en god söndagsfika på en uteservering. Ingen bild...

K kände till, genom alla tågbyten i Hässleholm, att det fanns en glassbod på torget som sålde godaste lokala Otto-glassen. Att inte C kände till detta är fortfarande en gåta. Han har ju trots allt slitit mer asfalt i Hässleholm än vad K någonsin kommer i närheten av. Nåja, frågan var om glasskiosken fortfarande finns kvar? Hurra, det gjorde den och öppen var den. Så ovanpå fikan toppade vi upp med en gigantiskt stor kula äpple/kanelglass. Vi delade, något annat hade inte gått. Himmelskt gott, kan varmt rekommenderas!

Som kuriosa måste nämnas att K i sin ungdom var med i Sveriges Kvinnliga Bilkår. Inte alls för att det fanns ett stort intresse för vapenskrammel och militär miljö utan för att få möjligheten att köra tunga fordon. På den tiden, sent 1980-tal, bekostade staten fyra veckors utbildning för kvinnor som volonterade. Nåja, hur var det nu med kopplingen till Hässleholm? Jo, utbildningen som K genomgick för tung lastbil med släp hölls genom T4 i just Hässleholm. När K klev av tåget i Hässleholm var det hämtning med militärbuss för vidare transport till Rinkaby utanför Åhus där utbildningen hölls. Sett i backspegeln var det en väldigt bra planering K gjorde där inför kommande husbilsåkande tre decennier senare. 



Efter allt fikande och glassfrossande var vi väldigt taggade att få röra på oss också innan kvällen.
Vi parkerade i Förslöv och lastade av cyklarna för att cykla banvall upp till Grevie och logga ett gäng med geocacher. Vi cyklade sträckan Båstad-Grevie för ett år sedan och ville gärna fullfölja hela sträckan. Inte heller nu blev det några bilder tagna, vet inte vad det var för fel på oss den här dagen...

Bilden ovan är i alla fall tagen på banvallen nästan längst ner mot Förslöv, den delen som ännu inte har blivit asfalterad. I övrigt är banvallen jättefin och som gjord för cykling. C som inte bara åkt tåg på sträckan utan även kört många tåg här innan tunneln tog över visste att det var bäst att angripa cacherna söderifrån. På det sättet fick vi en fin utförslöpa på hemvägen. 





Från Förslöv är det inte långt till Båstad, där vi slog ner bopålarna för natten. 
Det är betydligt lugnare nu och mest utländska bilar på både campingar och ställplatser. 











Måndag och sista semesterveckan inleds med ett besök i den fina hallandskommunen Laholm. Två nya LAB-rundor lockade. När sista bonusen var hittad och loggad firade vi med en fika på torget med utsikt över det lilla fina rådhuset. 



Ut på vägarna igen och nu på småvägar. Korset symboliserar Måralts kyrka som inte är en kyrka i dess egentliga mening. Det är en låg klippa i skogen där det enligt muntlig tradition hölls gudstjänster under dansk-svenska krigen på 1600-talet, när folk inte vågade ta sig till Våxtorp eller Hishult. 

I dag är det en sorts sevärdhet och platsen för en geogömma. 



En annan LAB-runda låg vid Oxhultasjön där resterna av sätesgården Sjöboholm ligger.



Det gnisslade rejält om däcken när vi tvärnitade för den här pippin som satt i ett buskage bara ett par meter från vägen. Efter att ha frågat de som vet bättre än oss har vi förstått att det är en sparvhök. Hen satt helt stilla, vi hoppas att det var för att spana efter mat.





Sista natten innan hemfärd bodde vi alldeles i kanten på fågelsjön Draven. Lugnt och fint, precis som vi vill ha det.



Skönt med tydliga skyltar. Här behöver varken markägaren eller hundägare tvivla på vad som gäller.



Vi tillbringade flera timmar i den lilla orten Smålandsstenar. Det primära syftet var tre LAB-rundor, som tog längre tid än vi trodde. Sedan måste man ju stanna till lite extra vid intressanta platser. Här kan man väl påstå utan att överdriva att tiden har stått stilla. 



Dagen toppades av att K loggade gömma nummer 16 000.
Do more of what makes you laugh. Det kan inte sägas bättre än så här.





Mitt ute i skogen blev vi sittandes en lång stund i väntan på denna lotsbil. Vi missade en loop och fick vackert vänta in nästa. När det blev vår tur förstod vi varför det tog så lång tid. Tre kilometer i krypfart, då gäller det att ha tålamod.

Hemma igen var vi sugna på riktig, lagad mat. Det blev vår favoriträtt med ett glas champagne till för att fira de16 000 hittade gömmorna. 

Sammanfattningsvis har turen varit riktigt bra. Det har varit varmt, ibland alldeles för varmt, så det har varit kortbyxor hela tiden. Vi har badat (kors i taket) och duschat ute, två milstolpar denna säsongen.
Vi har kört totalt 158 mil, hittat 245 gömmor och gått några LAB-rundor.

Nu ska vi tvätta och ladda för nästa tur som blir uppåt Bohuslän med vännerna A och SE. 🚐💨🌻


söndag 21 augusti 2022

Ons-lördag 17-20 augusti 2022. Sensommarsemester del 2. Öland/Blekinge/Skåne.

På onsdagen drog vi oss lite norrut på ostsidan av Öland. 



Långa sandstränder vid Sandtorp.





Vidare uppåt till Kapelludden. Ruinen efter S:ta Birgittas kapell. Det byggdes troligen på 1200-talet och övergavs trehundra år senare när den blomstrande handelsplatsen Sikavarp upphörde att fungera. Kapellet användes först och främst som förråd och i andra hand som gudstjänstlokal. Fyren är en Heidenstamare från 1872.



Naturligtvis passade vi på att besöka Öjkrokens station när vi passerade på väg till ...



... Arontorps kroppkakor. Så ser de ut och äts med lingon, smör och grädde. En riktig kaloribomb, man står sig lätt i flera timmar. Ett glas småländsk mjölk hör till.



Solnedgång över Kalmarsund.









På torsdagsmorgonen hade vi tänkt lämna ön men vi fick förhinder. Det visade sig att det hde kommit ut fyra nya geocacher och att vara först att logga är alltid en liten fjäder i hatten. Sålunda gjorde vi ett litet race till Skärlöv, Torngård och Gräsgård. Och vi var först att skriva i loggarna på alla tre ställen. När den fjärde fortfarande fanns kvar gjorde vi även en stöt där. Den låg strax söder om Mörbylånga vid ett jättelikt flyttblock. Det blev den sista FTF:en för dagen.

Och nu kunde vi lämna Öland för denna gången.



Småvägar tog oss till resterna av Höryda kvarn. Den ligger i det Blekingska inlandet rakt norr om Nättraby.







Det blev dags att hitta någonstans att bo på natten och vi körde till Hasslö strax väster om Karlskrona. En välordnad ställplats tog emot oss och vi sov gott där.



På väg mot väster stoppade vi vid Maglestenen i Bäckaskog. Ett enormt flyttblock som C inte rår på.







Lite senare ägnade vi oss åt cykelgeocaching söder om Yngsjö på Skånes östkust. Ett sagolikt vackert landskap.



Vi bodde två nätter på Skepparslövs golfklubb. På lördagsmorgonen lämnade vi dem och for mot inlandet. På väg mot Vittskövle såg vi många som hade bullat upp med stolar och fika i väntan på något. Till slut måste vi stanna och fråga vad som var på gång. Ett par trevliga skåningar berättade och knappt hade vi backat undan vid dem innan begivenheten kom farande. Det var ett välgörenhetsjippo som drog förbi. Knuttar mot barncancer hade samlat ett otal ekipage som dundrade förbi med poliseskort.





När vägen åter var fri körde vi de sista kilometrarna in till Vittskövle. 







Vi parkerade vi slottet och gav oss ut på ABBA-rundan. En serie geocacher med ABBA-tema. Den skulle vara cyklingsbar men det var lite tveksamt på sina ställen. Och så hade vi sällskap av miljarders envetna flugor. Men björnbären var goda.



Tillbaks till Plåt-Tina och där fick vi välförtjänt fika. Vi drog oss så sakta tillbaka till golfklubben i Skepparslöv för dusch och middag. 🚐💨🌻


tisdag 16 augusti 2022

Lör-tisdag 13-16 augusti 2022. Sensommarsemester del 1. Småland/Öland.

En dryg veckas sensommarsemester är tänkt att spenderas i syd och sydost. Kosan styrdes mot Växjö och sedan lite söder därom.



Ett stopp vid det skamfilade stationshuset i Rydaholm.







Efter lite proviantering i Växjö fortsatte vi till Ingelstad på väg mot Tingsryd. Här ligger en enkel camping som vi besökt tidigare. Tanken var att cykla på banvallen efter Wexiö-Tingsryds Järnväg. Lördag till söndag var det fullbelagt, många tyskar och holländare verkar ha hittat tillbaka efter pandemin.







Utefter Sydostleden, en cykelled från Växjö till Simrishamn, finns på många delar cachingtrails. Det innebär att det finns gott om geocacher och att de  som regel är ganska lätta att hitta. Grejen är att komma ut och röra på sig och samtidigt geocacha.



Cykling ger aptit och under en rast plockade vi fram matsäcken. C kan inte vänta utan gluper i sig även under selfien. Det är varmt som attan och vi försöker hålla oss i skuggan när det går.


Torsjöviks anhalt.


Utefter linjen fanns de gamla kilometerpålarna kvar.






Inte långt från campingen var det uttagning till VM-laget i bottenmete. Det verkar vara en riktig materialsport kunde vi konstatera när vi såg all den utrusning som krävdes. Ett bambuspö med lina och krok var inte tillräckligt.





Efter två nätter i Ingelstad fortsatte vi på en del småvägar. I Virsryd såg vi enormt breda stengärdsgårdar. Tänk ett sånt slit för att ta upp dem ur åkermarken och sedan göra dessa gärdsgårdar.



I Wilhelm Mobergs utvandrarsvit stämmer man möte vid Åkerby vägskäl för den fortsatta färden till Amerika. Här finns en minnessten och infotavla.





Efter ett kort besök i Kalmar fortsätter färden till Öland. K spinner som en katt i utförslöpan från högbrodelen.







Vi for tämligen direkt till favvostället vid Möckelmossen. Trots att solen sken och kvicksilvret letade sig oroväckande högt gav vi oss ut på Alvaret. En speciell geogömma lockade och på tillbakavägen åkte det med några till.



Såklart blir det en selfie i solskenet.



Torkan till trots finns det fortfarande några blommor. Men de är få.





C loggar en gömma under överinseende av några mugglare.



Efter turen på Alvaret var vi svettiga och åkte till Mörbylånga för ett dopp i Kalmarsund. Vattnet höll inte mer än 17 grader, hu. Parkeringen vid Möckelmossen var full när vi kom tillbaka så vi hittade ett avtag några hundra meter bort.









På tisdagen for vi ner till den södra udden. På väg dit stannade vi och tittade på den forna kalk- och alunindustrin i Degerhamn.





Långe Jan stod på sin plats och ornitologerna svärmade runt den och resten av fågelstationen. Några tubkikare stod uppställda för oss vanliga dödliga. En var riktad mot en havsörn som satt och vilade sig en kilometer ut mot havsbandet. En riktigt mäktig syn att se denna stora rovfågel.



Vi plockade ner cyklarna för en liten tur på Mörbylångaleden från Enetri och norrut.



Efter den småsvettiga cykelturen fortsatte vi ännu mer norrut på östsidan och siktade in oss på Skärlövs hamn.

Några kilometer utanför kusten förliste regalskeppet Kronan den 1 juni 1676. Det återfanns av Anders Franzén 1980 och året efter startade dykningarna vid vraket. Sedan 1982 utförs regelbunden utforskning av vraket med utgångspunkt från just Skärlöv. 



Vi fick se hur sjörök svepte in över land.



Svettiga och kladdiga efter dagens strålande solsken var det skönt med en dusch. Så här efteråt i alla fall. Vi tyckte inte det var nödvändigt att värma vatten utan tog det direkt från tanken. Så det kändes nollgradigt men var betydligt varmare. Svinkallt med andra ord. Så här års går det bra att duscha utanför bilen för att spara plats i gråvattentanken.



Efter den kalla avrivningen satt det fint med middag i kvällssolen över Möckelmossen.


Utsikt från ett husbilsfönster. Ett par timmar senare har solen doppat näsan i Kalmarsund och det är  kolsvart här ute på Alvaret. 🚐💨🌻