söndag 21 augusti 2022

Ons-lördag 17-20 augusti 2022. Sensommarsemester del 2. Öland/Blekinge/Skåne.

På onsdagen drog vi oss lite norrut på ostsidan av Öland. 



Långa sandstränder vid Sandtorp.





Vidare uppåt till Kapelludden. Ruinen efter S:ta Birgittas kapell. Det byggdes troligen på 1200-talet och övergavs trehundra år senare när den blomstrande handelsplatsen Sikavarp upphörde att fungera. Kapellet användes först och främst som förråd och i andra hand som gudstjänstlokal. Fyren är en Heidenstamare från 1872.



Naturligtvis passade vi på att besöka Öjkrokens station när vi passerade på väg till ...



... Arontorps kroppkakor. Så ser de ut och äts med lingon, smör och grädde. En riktig kaloribomb, man står sig lätt i flera timmar. Ett glas småländsk mjölk hör till.



Solnedgång över Kalmarsund.









På torsdagsmorgonen hade vi tänkt lämna ön men vi fick förhinder. Det visade sig att det hde kommit ut fyra nya geocacher och att vara först att logga är alltid en liten fjäder i hatten. Sålunda gjorde vi ett litet race till Skärlöv, Torngård och Gräsgård. Och vi var först att skriva i loggarna på alla tre ställen. När den fjärde fortfarande fanns kvar gjorde vi även en stöt där. Den låg strax söder om Mörbylånga vid ett jättelikt flyttblock. Det blev den sista FTF:en för dagen.

Och nu kunde vi lämna Öland för denna gången.



Småvägar tog oss till resterna av Höryda kvarn. Den ligger i det Blekingska inlandet rakt norr om Nättraby.







Det blev dags att hitta någonstans att bo på natten och vi körde till Hasslö strax väster om Karlskrona. En välordnad ställplats tog emot oss och vi sov gott där.



På väg mot väster stoppade vi vid Maglestenen i Bäckaskog. Ett enormt flyttblock som C inte rår på.







Lite senare ägnade vi oss åt cykelgeocaching söder om Yngsjö på Skånes östkust. Ett sagolikt vackert landskap.



Vi bodde två nätter på Skepparslövs golfklubb. På lördagsmorgonen lämnade vi dem och for mot inlandet. På väg mot Vittskövle såg vi många som hade bullat upp med stolar och fika i väntan på något. Till slut måste vi stanna och fråga vad som var på gång. Ett par trevliga skåningar berättade och knappt hade vi backat undan vid dem innan begivenheten kom farande. Det var ett välgörenhetsjippo som drog förbi. Knuttar mot barncancer hade samlat ett otal ekipage som dundrade förbi med poliseskort.





När vägen åter var fri körde vi de sista kilometrarna in till Vittskövle. 







Vi parkerade vi slottet och gav oss ut på ABBA-rundan. En serie geocacher med ABBA-tema. Den skulle vara cyklingsbar men det var lite tveksamt på sina ställen. Och så hade vi sällskap av miljarders envetna flugor. Men björnbären var goda.



Tillbaks till Plåt-Tina och där fick vi välförtjänt fika. Vi drog oss så sakta tillbaka till golfklubben i Skepparslöv för dusch och middag. 🚐💨🌻


2 kommentarer:

  1. Nydelige omgivelser, flotte bilder og for et knallvær. Så godt å se at dere har det så fint.

    SvaraRadera
  2. Det är mysiga trakter ni varit runt i, särskilt Öland är väldigt mysigt. Alltid ett ställe att återvända till.
    Maglestenen besökte ni ungefär en vecka efter oss. Vi får synka det bättre nästa gång så att vi "stöter ihop".

    SvaraRadera