Det är slutet av oktober och husbilssäsongen drar mot slutet.
Men än ger vi inte upp.
Vintern får vänta ett litet tag till.
Helgen lovade hyfsat väder så vi tog en chansning.
Det skulle visa sig vara ett bra drag.
Cyklarna fick stanna hemma och vi satte kurs norrut mot Lidköpingstrakten.
Första stoppet var i Vårgårda där vi stannade till vid Kullings-Skövde kyrka för att lägga ut ett par gravdekorationer hos våra kära och prata med dem en stund.
Efter det var det lagom med fika på medhavda räkmackor vid Long kyrka.
En ny geogömma avgjorde var det var värt att stanna en stund.
Även Järpås kyrka kunde erbjuda en helt ny geogömma som vi stannade till för.
Tredje kyrkan för dagen, i Råda utanför Lidköping.
Strax därefter var vi framme ute på Spårön på Kållandsö och snörade på de grova skorna för en ordentlig promenad.
Vädret var helt ljuvligt och temperaturen låg runt 13 grader.
Är det detta som kallas sen brittsommar?
Eller är det klimathotet?
Promenaden blev lite längre än vi hade planerat och efter några timmar började det skymma och vi fick pinna på tillbaka till Plåt-Tina.
Vid Otterstads kyrka (fjärde kyrkan idag) parkerade vi för natten.
Middagen bestod av vår godaste fisksoppa.
Naturligtvis med egenimporterad rosa champagne.
Det var vi värda!
Den friska luften, maten och vinet tog ut sin rätt och John Blund anlände tidigt.
Lite extra sovmorgon tack vare omställningen till normaltid och vi vaknade upp till en strålande vacker morgon. Det var vindstilla och sidodörren kunde stå öppen och släppa in solen en stund.
Tidigare kyrka var uppförd på medeltiden och låg i närheten av nuvarande kyrkoherdeboställe. Nuvarande stenkyrka uppfördes 1854 av byggmästare Adolf Johansson efter ritningar av arkitekt Albert Törnqvist. Kyrkan består av långhus med tresidigt kor i öster och ett smalare tron i väster. Norr om koret finns en vidbyggd sakristia. Tornets tak har en åttkantig lanternin med spira. (Wikipedia)
Gravkapellet.
När vi väl kom på rull drog vi oss till Lidköping och sedan vidare mot sydost. Några labcacher lockade oss på denna rutt.
Limtorget är ett torg i centrala Lidköping, nära järnvägsstationen.
Lidköping delas av "älva" Lidan i två stadshalvor. Nya staden, på den västra sidan, anlades av Magnus Gabriel de la Gardie på 1670-talet.
Gamla staden, på den östra sidan, fick stadsprivilegier år 1446. Denna stadsdel eldhärjades omfattande år 1849. Elden kunde hejdas vid Hagagatan inom det kulturhistoriska området Limtorget.
Limtorget, som undgick branden är Lidköpings äldsta närområde med flera medeltida byggnader. Genom Limtorget sträcker sig den gamla infarten från Skara och Götene/Kinnekulle.
Namnet Limtorget kommer sannolikt från tiden då kinnekulleborna kom hit och sålde osläckt kalk, dåtida cement, som kallades lim.
Hantverksgården, med sina byggnader bevarade från senare delen av 1800-talet, är unik för Lidköping. Många städer saknar en liknande gårdsbildning. Hantverksgården inrymde i början av 1900-talet bostäder, häståkeri och smedja. (Wikipedia)
Efter Lidköping fortsatte vi förbi Skara till Gudhem. Här finns ruinerna efter ett kloster. Vi löste även en mystery dvs en cache där man behöver leta uppgifter på plats för att få fram koordinaterna. Det var lite oklart med siffrorna så vi hade bara en vag känsla var vi skulle finna cachen. Men när vi såg oss om i omgivningen fanns det en naturlig plats. Och där satt den!
Det här är Ronja. Hon är en alpacka och bor i djurparken på Mösseberg i Falköping. Ronja och många andra djur träffade vi när vi löste en labcache där.
Nästa labcache var i Gökhem strax väster om Falköping. De rika dekorationerna på väggar och tak är gjorda av mäster Amund på 1400-talet.
Efter Gökhem svängde vi in till Alphems arboretum i Floby.
Detta märkliga ställe har skapats av Frans Johan Gegerfeldt mellan 1903 och 1953. Gegerfeldt var lantbrevbärare och efter sin två mil långa posttur till fots gav han sig ut och hämtade hem någon av alla märkliga och vackra stenar som han hittat på turen. Stenarna fraktade han hem på skottkärra. Det skedde ofta på natten då han inte ville bli upptäckt. Med åren slet han ut elva skottkärror, den tolfte finns att se här på platsen!
Här bodde han med sin familj, hustru och tio barn. Huset stod som modell för Snövits hus i Disneys film på grund av att Gustaf Tenggren (från Alingsås) var här på besök flera gånger och tyckte att huset passade bra i tecknad film.
Gegerfeldt hade även ett stort intresse för träd och växter. Under åren samlade och planterade han över 300 löv- och barrträd. Det är således det största privat anlagda arboretet i landet.
Normaltiden gjorde sig påmint genom sin tidigare solnedgång. Således var det dags att åka hem, kanske för sista gången denna husbilssäsong. 🚐💨🌻