tisdag 11 augusti 2015

Tisdag 28 juli 2015. Hemma!

Sista morgonen i Danmark for vi från Århus i sakta mak mot Grenå. Vi tittade på landskapet och loggade några geogömmor för att komma i lagom tid till färjan.
Ett litet järnvägsmuseum ligger i Ryomgard rakt väster om Grenå. Ett ånglok stod i stallet och vi gluttade in i fönstren i museidelen. Det är väl bara i Danmark som ett par snapsglas kan samsas med biljettång i en monter.

Grenå bjöd på en del konst och typiskt danska byggnader.


Färjekön i Grenå bestod mest av osvenska bilar med skandinaviensemester i sikte.Väl hemma möttes vi av svensk sommar.

En kort sammanfattning ger att vi körde 720 mil under 39 dagar genom tio länder, högt räknat. De är Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, England, Wales, Irland, Nordirland och Luxemburg.
Vi geocachade också och fann ungefär 200 gömmor. 

När vi lämnat Danmark dröjde det ända till vi kom till Mosel innan vi såg en svensk bil igen. Både Irland och Storbritannien var glest på husbilar. Det verkar vara på det europeiska fastlandet som husbilar slagit igenom mest. De engelska och irländska vägarna är definitivt smalare än vi är vana vid, det kan ha viss betydelse. 

Campingplatserna i Europa är som regel bra. I Frankrike, Luxemburg, Holland och Belgien får man själv hålla sig med toapapper. Danmark, Tyskland, Irland och Storbritannien är mer generösa och bjuder på det. Om vi pratar renlighet ligger Irland, England, Tyskland och Danmark före Frankrike som i år varit sämst i den ligan. De franska campingarna är oftast kommunala. Men lite skit i hörnens och eget dasspapper kan det kanske vara värt när det är så billigt? Klart billigast, men inte alltid mest prisvärt. 

Tillgången på WiFi är numera god överallt. Irländska campingar bjöd på det annars fick vi ta det på caféer eller rent av snylta på de hotspots vi fann. Bloggandet krävde lite kreativitet ibland.

Vi har upplevt nästan alla väder. Det har blåst och regnat, till och med haglat. Vinden har varit både ljum och hård. Solen har stekt. Temperaturen har legat mellan allt från nästan kylig till görhett. 

Det är relativt billigt att leva i Frankrike, dyrare i Danmark och svindyrt i Storbritannien (inklusive Nordirland).

Och så är bloggandet för denna resa slut...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar