måndag 28 december 2015

Lördag 26 december 2016. Tillbaks till Sydafrika.

Vi lämnade staden Ezulwini och fortsatte söderut i Swaziland. Landet ligger i topp när det gäller antalet personer som är smittade med HIV/AIDS, hela 26 %. Sydafrika ligger på fjärde plats med 20 %. Siffrorna är de officiella men mörkertalet är stort. Fördomarna och föreställningarna om sjukdomen är enorma. Swaziland är Afrikas fattigaste land och styrs av den unge kungen och hans familj som fortfarande håller fast vid de gamla traditionerna. Man kan ju inte låta bli att undra hur länge det ska få pågå utan att folket så småningom kräver en förändring.  


Vi körde förbi parlamentsbyggnaden. Jodå, det finns ett parlament. Kruxet år bara att ledamöterna består allra mest av släktingar och vänner till kungen. Någon demokrati är det inte frågan om. Politiska partier är förbjudna. 


Vi stannade till vid en ljusfabrik. Mannen formar på bara några minuter en häst av mjukt vax. På fabriken fanns även en del annat fint hantverk. 


Överallt längs vägarna blommade det av bland annat tulpanträd, hibiskus och som här bouganvillea. 


En gatukorsning. 


Två flickor som väntar på något. 


En bensträckarpaus. Här fanns den handtama zebran som tagits om hand när han blev föräldralös. 


Massor av kanariefåglar hade sina bon uppe i ett träd inne på gården. Det gällde att inte titta upp när man gick under träden för att inte få en obehaglig överraskning. 


Kungen hade tydligen invigt stället en gång i tiden. 


Tillbaka i Sydafrika. Idag var köerna vid gränsövergången lång och det segade sig fram. Då var det lite uppfriskande att få se några tåg och lite järnvägsspår efteråt. 


I St Lucia där vi ska bo i två nätter såldes frukt på gatumarknaden. Ananas, mango, och litchi i långa rader. 


Några behövde ta ut mer pengar. Bankomaten var torrlagd så det blev till att gå till det lokala bankkontoret. De hade slut på stora sedlar så det blev många små sedlar i stället. En hästhandlare skulle bli grön av avund inför dessa sedelbuntar.


 En husbil i St Lucia utanför spritbutiken. Oroväckande. 


Hotellet vi bor på ligger alldeles i kanten på floddeltat. Överallt i staden varnas för krokodiler, flodhästar, ormar och apor som kommer upp när det blir mörkt. Det är inte ovanligt att flodhästarna kommer upp till hotellet och dricker vatten ur poolen på nätterna. De här krabaterna gick och betade i slänten upp mot hotellets trädgård i skymningen. Lite läskigt att vara så nära, bara tio meter, de är väldigt stora och kan bli väldigt aggressiva. 
1 kommentar:

  1. Endelig ett tog. Er frukten lokalt dyrket? Har dere prøvd noe frukt? Så spennende å komme tett inn på flodhestene så nærme der dere bor. Rommene i første etage ved poolen var kanskje ikke så populære som man skulle tro. Typisk husbilsturist å parkere så nærme ett vannhull. Er sebraen hvit med svarte striper eller svart med hvite striper? Giraffene ser bra ut. Ble det noe kjøp?

    SvaraRadera