måndag 21 december 2015

Måndag 21 december 2015. Africa - here We come!

Över jul och nyår far vi till Sydafrika. En organiserad resa med Temaresor. Vi är 25 i gruppen och kommer hem den femte januari. Avresa på söndag eftermiddag från Landvetter till Kastrup och därifrån till London/Heathrow. Sista flygningen var på drygt elva timmar till Johannesburg. Bytestiderna var snäva även innan förseningarna så vi fick springa gatlopp i terminalerna. Lyckligtvis fick vi vårt bagage på destinationen, men en deltagare med samma rutt som vi blev utan.Guiden möter oss i ankomsthallen och många väskor blir det.

Vissa delar av Soweto är mycket påkostade medan det är en förfärlig syn på de fattigaste delarna med hus av korrugerad plåt. 


Vi åt lunch på Robbys Place, ett ställe med synnerligen god husmanskost.
Sextonde juni 1976 dödades den 13-årige skolpojken Hector Pieterson av polisen under en protest mot att språket afrikaans skulle användas i undervisningen. Det blev startskottet på långa kravaller och även den process som ledde till att apartheidsystemet upphörde. Många elever dödades och till minne över detta har ett museum byggts upp. En innergård hade mängder av namn på offren.


En annan mörk sida i landet är spridningen av HIV. Gratis kondomer på toaletten är ett försök att hejda farsoten.
Innan avfärd från museet bullade det upp till åskväder och när vi kom till hotellets lockade inte poolen till bad.1 kommentar: