torsdag 24 december 2015

Onsdag 23 december 2015. Big five today?

En relativt kort resa tog oss till en av infarterna till Krugerparken. Vi hade förhoppningar om att se mycket vilt. Och så blev det.Tidig morgon, är detta semester? K hastar ut efter att ha lämnat in nycklarna. Det är jul på gång, men är inte slädpartiet lite väl kitschigt?Vid infarten står staty över landets president Paul Kruger. Han blev president 1883 och tack vare hans engagemang skapades den första delen av parken 1898. Strax efter sekelskiftet blev major James Stevenson-Hamilton parkförvaltare. Under hans nästan 40-åriga ledarskap utvidgades parken betydligt. Under senare år har man även rivit staketen mot Mozambique vilket givit migrerande djur ännu större ytor att röra sig på.Det första vi fick se var Impalaantiloper. Dessa gräsätare finns i mängder och är stapelföda för många rovdjur. Impalorna dök upp titt som tätt under hela dagen.


Förr, under storviltsjakten, talade man om "the big five". Varje jägare med självaktning skulle fälla elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard. Nu nöjer vi oss att se på dessa, om möjligt. Krugerparken är inget zoo där djuren visas upp utan det är vildmark på riktigt. Det finns inga garantier att få se något över huvud taget. Det gäller "bara" att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. En av de svåraste djuren att få se är den skygga och ovanliga leoparden. Guiden som inte sett en på flera år var exalterad.


Strax senare mötte vi ett vårtsvin, inte förvånande att den tillhör "the ugly five". För att lättare komma ner till maten kryper den fram på framknäna.


Nr två av fem var buffeln. En lömsk best som går till anfall utan förvarning.Giraffer spatserade fram ståtligt mellan träden.


Nr tre av fem var elefanterna. En stor familj på över trettio djur var nere vid Sabiefloden.


En asgam, kan det betyda nåt?En flodhäst hade nyligen bitit i sitt sista gräs och det var vilt slagsmål bland gamarna att få komma fram till dukat middagsbord.


Två hyenor lommade därifrån eftersom dom inte hade en chans mot gamarna. Denna scen runt flodhästen var ovanlig. Hyenorna visar sig sällan och räknas till "the ugly five". 


Här fick vi också se en riktig husbil.


Ytterligare en gång när guiden gick upp i falsett var när vi fick se vildhundar, en fruktad och uthållig jägare bland bytesdjuren.


Flodhäst.


Krokodil, en av "the ugly five". 


Maraboustorkar, inte heller så snygga och därför räknas även de in i "the ugly five". Lunchstopp i Skukuza. Alla äter alla...


Noshörningen blev den fjärde av de fem i "the fig five" vi såg idag. Hur länge får denna leva? Dessa djur tjuvjagas hårt och det är bara en tidsfråga innan de är utrotade.


Kan det sägas bättre? En sjuklig efterfrågan från främst Kina och Vietnam driver fram utrotningen.


Strax före vårt nattlogi såg vi dessa små raringar.Här skall vi bo i två nätter.


Som vanligt är det en märklig hantering av väskorna. Men det skapar en del arbetstillfällen, så det är gott nog. 

Guiden var på eftermiddagen alldeles till sig i trasorna. Vi hade fått se många fler arter än som var vanligt på den här turen. Leoparden och vildhundarna var extremt ovanliga att få se. Likaså noshörningen var en raritet som vi fick se under dagen. 

1 kommentar: