måndag 29 juli 2019

Fre-söndag 26-28 juli 2019. Eddan live!

Denna helg var vikt för ett besök hos C:s kusin U i Karlskoga och ett besök i teaterladan i Sunne. K hade kommit på den eminenta idén att ge C biljetter till en föreställning där.
Vi kom iväg i hyfsad tid på fredagen och hade en trevlig kväll i den goda sommarvärmen.



Prinsessan Einar (ja, hon heter så) övervakar allt som sker i kusinens trädgård.





Västanå teater huserar i berättarladan i Rottneros några kilometer söder om Sunne. Man har spelat här sedan 1999. Teatern är numera upphöjd till länsteater. Många av uppsättningarna är författade av Selma Lagerlöf som huserade på Mårbacka tvärs över sjön Fryken.









Innanför receptionen finns en kostymutställning från tidigare uppsättningar. Många förklarande texter berättade om hur kostymörerna resonerat vid skapandet av kläderna.





Det är verkligen en gammal lada som det spelas i. Den är Värmlands största och här rymdes tidigare hö som fött jättelika horder av kossor och arbetshästar.



Kusin U och hennes S är förväntansfulla.



Och inte bara dom.



Under föreställningen rådde fotoförbud vilket det här informeras om. Likaså att stänga av telefoner, märkligt att det inte numera är självklart.







Föreställningen handlade om Eddan, Snorre Sturlassons nedtecknade sagor om asagudarna. Programhäftet gav en resumé och tur var väl det eftersom det stundtals var svårt att hänga med i svängarna. Den som kunde sina asar hade det betydligt lättare.
När ensemblen radade upp sig för tack och applåder fick kamerorna plockas fram igen. Och en del gav en extrashow.





Vi övernattade i Rottneros och tittade även på Stamfrändemonumentet. Det minner om migrationen i området, de som invandrat från Finland och bosatte sig här och de som utvandrade till Amerika när jorden inte gav nog äring.



Brunskebocken i Brunskog skall symbolisera traktens befolkning anda. Gjord av "Nisse på Tomta" och rest 1995.



Utsikt mot Kila kyrka. Där fann vi en skuggig plats att fika på.



Här har vi kommit ner till Dalsland och Åsebro. En mycket lång stenbro 105 meter med fyra valv sträcker sig över Dalbergsån.





Ett stopp vid ryggåsstugan strax söder om Timmerviks kyrka. Sen kom åskregnet och vi fortsatte hem.    🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar