tisdag 26 maj 2020

Tors-lördag 21-23 maj 2020. Flygare-hemester i Västergötland.

Långhelg betyder långtur. Allt är relativt och i dessa tider höll vi oss inom länet. Vi satte kurs på Tidaholm via Falköping. Efter att ha provianterat lite i Nasko stannade vi till vid Falekvarna. Det är en kvarnby som hade som mest tretton kvarnar utmed Kvarnbäcken. Denna å rinner så småningom ihop med Slafsan, vilket namn på ett vattendrag! Några få finns kvar och vi gick en vandringsslinga i den vackra vårnaturen. Naturligtvis fanns det några geogömmor som vi letade rätt på.







Här är en av kvarnarna, och vattnet rinner förbi kvarnhjulet.



Ån slingrade sig i den lummiga dalgången.





Stigen fortsatte sedan över öppen mark.



Här har C funnit en kotte med loggbok inuti.



Vildapel.











Vi fortsatte sedan färden mot Hökensås och gjorde ett stopp vid Skörstorps kyrka. En av få rundkyrkor som finns bevarade.





På Hökensås gick vi ett varv runt sjön Grubben. Naturreservatet är verkligen fint och vi kommer säkerligen att återvända för fler vandringar i vacker natur.



Till nattläger utsåg vi Tidaholm. Vi bodde ännu en natt på samma parkering som vi gjort något år tidigare. Tidaholm har fått en ny logga, eller grafisk profil som det heter. Säkert någon reklambyrå som gjort sig en rejäl hacka på att ta bort en stapel i en bokstav.











Vi gick en sväng på Turbinhusön på kvällskvisten. Den gigantiska tändsticksasken på minner om att staden en gång var stor producent av tändstickor.



Ibland kommer barnasinnet fram.



Plåt-Tina var vackert parkerad vid Tidan.



På förmiddagen tog vi oss en mil norrut till Fröjered. Vi lastade av cyklarna och körde en geotrail på grusvägar.



Hittad!



Backsippa.



Det blev så småningom dags att planera för övernattning. Valet föll på Skövde. Vi gjorde några stopp undervägs. Här vid kyrkan i Valstad.







Nästa stopp blev vid naturreservatet i Lammevad. Mängder med Gullvivor och gott om Smörboll.





Här har vi kommit till Dimbo som har Västergötlands största gravfält. Det är cirka 300 gravarhögar från vikingatiden 800-1050 e kr.



Potatisen har inte kommit i jorden ännu.



Naturvårdarna som håller gravfälten fria från onödig vegetation.



På parkeringen vid Simsjön strax söder om Skövde tillbringade vi natten.





Lördag morgon och dags för hemfärd. Det var varslat regn till eftermiddag och hela söndagen. Inte kul att semestra då. Lika bra att åka hem. Vi passerade muséet i Stenstorp. Tvärs över gatan invid järnvägen står en fyr. Ordentligt utom synhåll för alla flytande båtar. Det är en AGA-fyr konstruerad av Gustaf Dalén bördig från trakten.





Rapsfälten blommar med Mösseberg i fonden.





C har många gånger kört förbi den nedlagda stationen i Valtorp. Och tittat på vändskivan som ligger upplagd där. Troligen reserv till stallet i Falköping. Och naturligtvis hade någon placerat en geogömma i dess innanmäte. Bara att kravla in och signera loggen.



Ytterligare en utmaning fanns i närheten. Denna mycket svajiga hängbro hade en geogömma på mitten. Under plankorna, bara lägga sig på kan och famla fram.









Efter besök på Falbygdens ost for vi via Larv till Fåglavik. Lite utanför orten trillade det ner ett flygplan i mossen. Det hittas fortfarande vrakdelar i terrängen. Fåglavik hade tidigare ett glasbruk som nu är helt utraderat.



Sista stoppet blev vid Hols kyrka. C geologgar.

1 kommentar:

  1. Dere er så flinke til å få med dere steder og til å stoppe opp og ta bilder. Kult bilde av dere begge to i stolen.

    SvaraRadera