söndag 11 april 2021

Sön 28 mars - lör 3 april 2021. Påskvecka varvet runt.

Påsk betyder för oss sekulära långhelg. Och vi beslöt oss för att sträcka ut påskveckan maximalt med några extra lediga dagar. Vädret verkade bli hyfsat vilket innebar ett par dagar med riktigt god temp medan resten höll sig ca fem grader över noll. Inget regn på dagarna måste också räknas in på plussidan.
Grovplaneringen var att åka till Öland och sedan ostkusten i Östergötland innan vi återvände hemåt.





Vi hade ingen brådska och i Småland hamnade vi på småvägar. Inte ovanligt på våra färder.



Eftersom vi var lite senfärdiga på vägen mot Öland kom vi inte fram till vårt nattläger vid Möckelmossen förrän vid åttatiden.







Det regnade kraftigt under natten och på morgonen var det lite för blött att göra en alvarsvandring.





Plåt-Tina tog oss in till Kalmar där vi utforskade staden till fots.







Slottet, Kalmar Ångkvarn och Domkyrkan.





När blodsockret sjönk ner mot fotknölarna fanns Holmgrens konditori alldeles framför våra fötter. Stället är anrikt, med över hundra år på nacken, och inredningen har stannat i tiden.









Kalmar har historiska traditioner och var huvudstad för de förenade kungarikena under Kalmarunionen på medeltiden. 



Nästa natt tillbringades i Kårehamn i nordost.



Dagen efter fortsatte vi norrut och fikar i Byrum med Blå Jungfrun i Kalmar sund som utsikt.









Vi vände söder ut igen och i Borgholms slottsruins omgivningar fanns både blå- och backsippa.





Tillbaka på fastlandet igen besökte vi Svensknabben i Kalmar.





Vi hade anledningar att åka kringelkrokvägar i Östergötland. Natten tillbringades i Åtvidaberg och på morgonen besökte vi bl a Mormorsgruvan. Här bröts kopparmalm från 1200-talet fram till 1800-talets slut. Det lilla vattenfyllda hålet letar sig ner till 407 meters djup.







Vidare upp mot Linköping och dess gamla del i Valla.



K hastar i pinkunicorns spår. Här fanns nämligen en Adventure Lab Cache där man skulle följa en gestalt på Youtube som irrade runt i bebyggelsen. Vansinnigt idérikt och kul. Den bästa lab-rundan vi hittills gjort.







Via Motala kom vi till Vadstena. Mycket kulturhistoria att se.







Nattläger vid Naturrum Tåkern på sjöns sydsida.



Alvastra klosterruin. I detta område hade vi tänkt att spendera lite tid men på Påskafton var det alldeles hysteriskt med folk och framför allt med bilar. Inte en chans att parkera Plåt-Tina i det kaoset.





Vi fortsatte raskt till Åsens by utanför Aneby. Numera ett kulturreservat där tiden stannat. Lite Bullerbyn över det hela.



Och så var det det här med varvet runt. Inom geocachingen finns det en del utmaningscacher. Man måste uppfylla vissa kriterier för att få logga en speciell gömma. Från en gömma i Jönköping strålar 360 "tårtbitar" ut i landet. Det är en för varje grad. Sen gäller det att ha hittat minst en geogömma i varje grad. Vi hade knappt tjugo kvar och de låg i sydost och ost från Jönköping. Vi tog dom en efter en och den sista fann vi öster om Huskvarna. Jippie! Geogömman Bernts "sommarstuga" var inte hittad på ett tag så det fanns en liten oro att den kanske var försvunnen. Men inte, C gick rakt på och sa som sig bör: "Jag har den!" Vi firade genom att åka hem, packa ur bilen och äta lite god påskmat. 140 mil på vägarna den här gången. 🚐💨



2 kommentarer:

  1. WOW, for en tur. Dere får så mye ut av en ferie, det er flotte bilder, fine steder. Og ikke minst en hel del geocaching. Det en en glede og ære å få følge dere.

    SvaraRadera
  2. Så kul att läsa om eran och Plåt-Tinas resa. Vi (jag och Pinkunicorn) åkte lite i era spår över påsken då vi åkte runt på Öland, för att bland annat logga sektorer för JKP-challengen. Vi behöver dock göra minst en resa åt annat håll för att bli färdiga.
    Vi kom till Öland på skärtorsdagen så vi slapp regnet, men såg de blöta spåren. Första gången jag behövt zick-zacka mellan blöta på Alvaret.

    SvaraRadera