onsdag 28 juni 2023

Tisdag 27 juni 2023. Inte rakaste vägen, men hem kom vi.

I går kväll stängde vi alla takluckor eftersom det var varslat om skyfallsliknande regn. Visst kom det regn, men inte alls i några större mängder. Vi åt vår gröt och började åka hemåt. Vi åkte småvägar från Vetlanda via Nässjö innan vi kom fram till Huskvarna. Då var det inte långt till Tabergstoppen.




Efter att ha passerat Huskvarna och Jönköping åkte vi upp på toppen av berget i Taberg. Berget når 343 meter över havet och ger en vidunderlig utsikt över grannskapet. Det är egentligen en enda stor järnklump och malmbrytning har skett i olika omgångar sedan 1400-talet. Brytningen avslutades 1960 och berget är nu fredat. På toppen ligger en kaffestuga och är ett populärt utflyktsmål. Brödrafolkens väl var valspråk för Oscar II. Efter unionsupplösningen 1905 blev devisen Sveriges väl. Monumentet uppsattes till Oscars och Sofias besök 1895. Detta monument bekostades av Halmstad-Nässjö Järnväg som fraktade malm från Taberg. Rälsbussen rullar på dessa spår som var en bibana mellan Jönköping och Vaggeryd.


Lunchen inmundigades vid Mulseryds kyrka. Med bara en stekpanna i utrustningen krävs lite kreativitet.

Det finns en geocache vid Jällby kyrka som vi inte hade hittat. Vi fann den vid första försöket och tur är väl det eftersom vägarna dit är ganska miserabla. Därefter blev det raka spåret hem.  

🚙💨🌻


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar