lördag 6 juli 2024

Lördag 6 juli 2024. Mission completed.

Morgonen i Olshammar var lugn och regnet hade dragit över. Väderprognosen lovade mer regn under dagen så vi beslutade oss för att fortsätta åka hemåt och se var vi hamnade. När vi är på västra sidan om Vättern är vi "i princip" på hemmaplan.






I Forsvik stannade vi till vid slussen enbart för att ta bilder till en geocache. Forsvik är den högsta punkten på Göta kanal. Det tog inte lång stund innan bommarna gick ner för vägen över slussen och vi förstod att det var en stor båt på ingång, mindre båtar går under bron. Jodå, runt kröken kom en båt sakta glidande. Det var tyvärr inte en av kanalbåtarna men en privatbåt av modell större. Av kommunikationen mellan personerna ombord förstod vi att de var finländare, och då förstår vi absolut ingenting av det som sägs. Men vi gissar att de var på väg hem? Vi förstod också att det är en utmaning att slussa med en stor båt, "puttifrånkorvarna" fick dessutom jobba en del innan de kom på plats i slussen. Men allt gick bra och de pilade sedan snabbt vidare in i Bottensjön mot Karlsborg och ut i Vättern.


Intill slussen står denna tingest och vi kollade vad det kan vara. Våra smarta och uppdaterade läsare av den här bloggen ser säkert genast att det är en anordning som kan användas vid till exempel däckbyte på en cykel. Häng upp hela cykeln och använd verktygen. På badsidan hänger sedan cykelpumpen som avslutar hela operationen. Smart och fantastiskt bra här utmed Göta kanal där det passerar många cyklister varje sommar.



Slussandet och tittandet på fin båt tog en bra stund och vi hann bli kaffesugna. Töreboda låg inom kaffeavstånd och vi stannade vid centrala Hembageriet. Lokalen var stor och vi tänkte nog att det skulle vara rätt hög aktivitet en lördag förmiddag. Töreboda är en sömnig stad utan mycket mer att erbjuda än Göta kanal som rinner igenom. En och annan kund kom, men det är synd att påstå att det var lång kö. När vi kom satt ett litet gång med unga kvinnor i ett hörn. Vi slogs av att det var helt tyst kring bordet. Det borde ju vara ett jäkla surrande. Nej, alla satt de med varsin mobil och sa inte ett ord till varandra innan de gick. Är det detta som kallas utveckling? Eller avveckling?



Rakt över gatan ligger Järnmarks fotobutik. C blev genast både nostalgisk över att butiken har överlevt och fortfarande finns kvar. Nåja, nätt och jämnt, det är öppet två timmar i veckan. 


Vi är plötsligt tillbaka i Västergötland och regnmolnen hänger tunga över bondens vidsträckta åkrar. Här stannade vi till för att logga en geogömma som heter Gungan. Ute i en av de enormt stora ekarna hänger faktiskt en gunga. Nu var det inte läge alls att gå ut i den mogna havren.







Slutligen slutet på denna resas domkyrkokavalkad. De sista för denna resa blev Mariestad och Skara. Att Mariestads kyrka kallas domkyrka utan att ha ett stift eller biskop har historiska rötter. Kyrkan var 1580-1646 säte för en superintendent, en sorts enklare biskop. Området omfattade norra Västergötland och Värmland. Karlstads stift övertog senare Värmland med en riktig biskop. Skara domkyrka med sina "bôxer" är välkänd och på torget framför den står Krönikerbrunnen.

I jakten på den kompletta domkyrkosamlingen återstår nu Karlstad, Göteborg, Lund, Kalmar, Växjö, Stockholm och den svåraste, Visby.

Denna resa har tagit oss till Sveriges nordligaste utpost Treriksröset, en sväng in i Finland och neröver Sverige för att ta oss över till Åland några dagar och sedan hem. Under denna tid har vi kört 530 mil vilket är ett högre veckogenomsnitt än andra semesterresor.

Vi har fått se och uppleva många intressanta platser. Förutom Treriksröset hade vi bland annat potatisbacken i Ammarnäs, Stora Sjöfallet och Ishotellet i Jukkasjärvi på önskelistan. Och åter igen fick vi komma i närkontakt med de norrländska blodsugarna, myggen. Behändigt nog har vi haft Mr Mosquito som hållit bilen myggfri under nätterna. Och myggstiftet Mygga utomhus har fungerat riktigt bra.

Det har blivit många kyrkor under vår resa. Geocachingen har tagit oss till de redan nämnda domkyrkorna och många fler landsortskyrkor. Det gör vi dels för att det alltid är trevligt att besöka kyrkor och dels för att C försöker hitta cacher med kyrka, kapell etc i namnet. Nu laddar vi Plåt-Tinas och våra egna batterier för kommande utflykt om bara några dagar.

🚐💨🌻

2 kommentarer:

  1. Det har verkligen varit roligt att följa eran resa, särskilt när vi själva var på liknande resa men helt åt motsatta hållet. Ungefär lika många mil hemifrån!
    Hoppas att ni körde till rätt adress i Alingsås? Ni hann ju knappt flytta innan ni åkte iväg.
    /Camilla

    SvaraRadera
  2. Så där, nu är även jag i fas med reseberättelsen. En del ställen jag känner igen, många jag ännu inte sett. Vi får väl se vad vi kan åtgärda under någon kommande resa.

    SvaraRadera