måndag 1 juli 2024

Måndag 1 juli 2024. Åländska Skansen och gammalt fort.

I morse när vi vaknade hade regnet i stort sett upphört. Men vi kunde konstatera att det var skönt att regnet hade ett stort hav att rinna ner i, det har regnat kopiösa mängder i natt. 

Vid frukosten såg vi att det kom några personer som satte upp koner och rep på gräsmattan intill badstranden. Strax innan tio började bilarna strömma in och parkeringen där vi stod fylldes snabbt och vi insåg att det fanns en risk att vi skulle bli instängda. Ut från bilarna vällde pojkar och flickor, troligen var det dags för sommarlovsaktivitet. Vi packade snabbt ihop oss och lämnade platsen. Den finländska husbilen vi hade som granne i natt gjorde samma sak och hade större problem att trixa sig ut från parkeringen. Vi var nöjda med vår lilla plåtis och körde lätt som en plätt vidare. 


Första stoppet för dagen var Kvarnbo där vi stannade för att hitta dagens multi, en sorts geocache. Den var lite klurig och det tog oss en stund att hitta det avslutande steget och få logga gömman. På vägen dit såg vi detta fordon. Det är en gåta hur en dubbeldäckare från London hamnar här av alla ställen, mitt ute på den åländska landsbygden. Och med åländska registreringsplåtar dessutom. Bara att släppa handbromsen och dra iväg.



Kvarnbo kyrka var öppen och vi gick in för att ta en titt. Kantorn övade på den stora orgeln och en ung gosse satt vid ett bord och var mest blyg. Hans uppgift var nog att ta betalt för de broschyrer om kyrkan som fanns att köpa. Vi avstod köp.



På vägen såg vi en geocache som heter POTATIS. När vi kom närmare såg vi förklaringen. Här ligger en outletbutik som säljer chips. Orkla är storägare och det borde räcka för att vi ska avhålla oss. Idag räckte det inte utan vi gick in och köpte ett par påsar. Bara för att undersöka kvaliteten, inget annat. K poserade vid Herr Potatis men föredrar annars Signal The Frog.







Ett stenkast från Kastelholms slott ligger Friluftsmuseum Jan Karlsgården. Ett Skansen med hus flyttade hit från olika platser på Åland. Mitt i parken tronade den åländska midsommarstången som ser helt annorlunda ut än vi är vana vid. 



Tänk att vi skulle behöva åka till Åland för att få se krollisar (krollilja) i större mängd. Annars har vi varit på Kinnekulle där de också finns. De blommade för fullt. Vackert.








Sedan Finland och Åland tillfallit Ryssland vid freden i Fredrikshann 1809 befäste man Bomarsund som imperiets västra utpost. Planerna var enorma och färdigställdes bara till en del. Slutpunkten kom i och med Krimkriget när en engelsk/fransk flotta seglade in och besegrade fästningen. Anfallarna sprängde sedan fästningen och ruinerna ger en vink om proportionerna på den forna fästningen.

Den sista bilden är en datorsimulering av huvudfästningen. Det är bara en bråkdel av det tänkta fästningskomplexet.




På Åland har de väldigt fina busskurer, en del av dem har utrustats med goa sittkuddar. Gott att ha om bussen skulle bli sen. 






Inte så vanligt att det står en blomma på bordet vid en rastplats. Och med duk under, det måste väl ändå tyda på att ålänningar och besökare på Åland är ärliga och schyssta personer som inte sabbar.



Kvällens ställplats är på Gersholmsören, en liten holme mellan Trötö och Vårdö, en bit ut på det åländska fasta landet. Bättre utsikt får vi leta efter. C skakar ur skorna efter dagens strapatser i skog och mark. 

🚐💨🌻

1 kommentar:

  1. Kvalitetstest är viktigt! Det säger i alla fall H varje gång han passerar köket strax innan kakan ska in i ugnen.
    Fin nattplats ni hittat!
    /Camilla

    SvaraRadera