måndag 24 juli 2017

Lör-söndag 22-23 juli 2017. Läckra Läckö.

Lördag-Söndag gjorde vi en tur till Kållandsö och Läckö. Vi körde småvägar till Vara för att slippa stora E20.


Vid Magra kyrka gjorde vi ett litet stopp för att logga en geogömma. Kyrkan ligger fint där i solskenet.


Runt kyrkan går denna vackra och breda mur. 


C håller koll på rutten.


Ett måste för en husbilsägare?


I Lidköping passade vi på att göra ett besök och inhandla nya nivåkilar.



På Läckö camping fick vi den sista lediga platsen. Att den var ledig berodde nog på att de stora plastschabraken inte kom på plats här. Men en liten smidig plåtis gick att knixa in utan större besvär. Less is more!


Läckö slott, ja. Slottet började byggas på 1200-talet som biskopsborg. Ägandeskapet har skiftat under seklen och mest känd är Magnus Gabriel De la Gardie som gav slottet sitt nuvarande utseende under mitten av 1600-talet. Numera ägs det av staten och förvaltas av en stiftelse.


Utsikt över Vänern. Bortom horisonten ligger Karlstad och Kristinehamn.




Vi var ute och cyklade i den gassande solen. Slottet reser sig mäktigt över kornåkern.

Bonden gillar nog inte blåklinten i sin veteåker, men vi tycker det är vackert.


Vänersborgarens grav från 1834. Den enda kolerakyrkogården på Kållandsö. Men på Kållandsö härjade aldrig koleran och några liv skördades inte i farsoten. Man satte effektivt egen blockad för utomstående med beväpnade vakter och höll på så sätt eventuella smittobärare borta. De som eventuellt måste in satt i karantän flera dagar. Vänersborgaren? Jo han avled på ett skepp och gravsattes i det tysta på ön.


Ett av flera vägskäl där vi fick välja riktning.


C njuter av en glass medan...


...K loggar en geogömma.


På söndagen drog vi oss lite västerut till Spikens fiskeläge.


Vi kunde tänka oss att fylla frysfacket med en burk löjrom från Vänern. Flera butiker hade tomt i sina lager. Men här fanns en liten burk kvar till oss.


Vänerns guld!


Utsikt mot Ekens skärgård från Spiken.


Från Kållandsö körde vi via Lidköping mot Ardala. Stopp i Hovby för fika. På kyrkoparkeringar finns det alltid en lugn och skuggig plats att parkera på.


Kyrkor var ordet. Oftast finns det en geogömma vid dessa och de måste naturligtvis hittas om vi har vägen förbi. Synderby kyrka ligger vackert på västgötaslätten.



Mer av vacker blåklint och baldersbrå som bonden endast kan se som ogräs.


Ett fotostopp innan Skallmeja. Nu är det K som rattar. Vi körde till Västra Gerum för att därifrån cykla på Västgötabanans banvall till Kålltorp och Ardala. 


Bengtssonska magasinet i Vara. När järnvägen Uddevalla-Vänersborg-Herrljunga ("havrebanan") drogs genom Vara 1866 uppfördes snart flera spannmålsmagasin som tog hand om Varaslättens spannmål för vidare transport, oftast till Uddevalla och därifrån till England. 


Firman Thorburn byggde detta magasin som stod färdigt 1867. Senare uppfördes en torkria inne i magasinet. I slutet av 1800-talet övertogs magasinet av Johan Bengtsson, efter vilken magasinet nu är namngivet. Efter Johan Bengtssons bortgång hyrdes magasinet ut till Skaraborgs läns centralförening. Sedan 1982 förvaltar Vara hembygdsförening byggnaden.



Hemma firade vi att K passerat 5000 funna geocacher. Naturligtvis med löjrom från Spiken, gräslök från egna trädgården, creme fraiche samt rårakor. Och bubbel i form av ekologisk cava från Spanien. 🚙💨

3 kommentarer: