onsdag 12 juli 2017

Tisdag 11 juli 2017. Hemma igen.

Regnet smattrade så hemtrevligt på Plåt-Tinas tak på morgonen. Det var väl ett tecken till oss att det var dags att dra oss ifrån Danmark. Det bästa hade varit att få åka söderut igen, och fortsätta semestern ännu ett tag, men det lät sig inte göras denna dag. Arbetet väntar där hemma.


Vi åkte så sakta mot Grenå, på små vägar. Både för att det är trevligare än att åka de stora vägarna men även för att få möjlighet att leta upp ett par sista geocacher innan vi åker hem. Färjan skulle avgå klockan 13.15 så det var hyfsat gott om tid. Vallmon blommade för fullt i vägkanterna. Det var lite regn i luften hela förmiddagen, så det blev lite hastiga stopp ibland. 


Løgten är en liten by mellan Århus och Grenå.


Vi stannade för att logga en geocache och för att se på tågen. Som inte gick här nu över huvud taget. Spåret under upprustning. Oklart när det skulle komma igång igen. Danska är inte ett helt lätt språk. Eventuellt kunde vara så att det skulle bli spårvagn i stället. 


Dags att köra på färjan. Överfarten tar drygt fyra timmar och är ingen rolig upplevelse. Denna gång fick vi bra platser i fören på båten och det var gott och väl. Men vid grannbordet satt bland annat en man som tyckte mycket om att höra framförallt sin egen röst. Puh. Men han var samtidigt lite underhållande, då och då i alla fall. 


Vi anländer till Varberg. Lika grått och disigt här som i Danmark. 


Ställplatsen i hamnen ser tämligen välfylld ut. Fästningen som vakar över alltihop i bakgrunden. 

Liten sammanfattning:
Vi åkte ut den 15 juni och kom hem igen den 11 juli och har rest genom Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och lite in i Frankrike. Sammanlagt 328 mil. Inga missöden, allt har gått som smort, tack och lov.

Cyklarna har använts mycket flitigt och vi har nog fått mer frisk luft på den här semestern än vi varit vana vid tidigare. Holland och Belgien är bäst i klassen på att ordna egna filer och vägar för cyklisterna. Det tas även mycket hänsyn till cyklister, främst i Holland, men det kanske inte är någon högoddsare i sammanhanget. Vi cyklar alltid med hjälm och det är ovanligt i de här länderna. Inte ens barn cyklar med hjälm och vi förskräcktes flera gånger över hur farligt det kan se ut.

Vi sammanstrålade spontant med goda vännerna A och SE i Belgien för cykling och geocaching på dagarna och trevlig samvaro både dagar och kvällar. Hoppas att de håller med oss när vi säger att vi har det riktigt gott när vi träffas. Det hann gå dryga tre dygn innan vi åkte åt varsitt håll igen.

Vi har inte fricampat utan alltid stått på ställplatser eller campingar. Billigast är det utan tvekan i Frankrike, där det även är vanligt med kommunala (municipale) campingar. Standanden varierar, men det brukar vara okej. I Holland och Tyskland finns det gott om ställplatser, och de är ofta riktigt fina och bra. Ordning och reda, precis som vi svenskar vill ha det. Ställplatser ofta mycket billigare än campingplatser. Belgien är vi inte så imponerade av när det gäller campingar. Vi har betalat riktigt mycket pengar för usel camping. Men även bott på nån bra camping till vettigt pris...

Om EU kan man säga mycket förstås, både positivt och negativt. Det som ändå gynnar oss som är på resande fot är att de tidigare svindyra roamingavgifterna sedan den 15 juni är borta. Det har för oss inneburit att vi utan svårighet har kunnat leta och finna både ställplatser och campingar utmed vägen. Vi har även kunnat styra våra vägar efter vädret eftersom vi har kunnat följa alla fronterna utan problem med hjälp av våra smarta telefoner. Heja EU, i just den frågan.

Nu går tvättmaskinen varm och vi ska jobba några veckor innan det är dags för nästa semestertur. Vart den går har vi ännu inte bestämt, men det brukar lösa sig. 🙋🏻🙋🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar