söndag 28 april 2019

Söndag 28 april 2019. Mot Dalsland.

Lördagens eftermiddags-, kvälls- och nattregn ebbade ut under morgonen idag och vi fick lust på en tur. Vi hade varit lite duktiga under gårdagens regn och fått upp praktiska krokar för spadar och krattor i källaren så nu kändes det ok att dra ut på vägarna. 



Vid halv två kom vi iväg. Det var ganska tomt i kylskåp och skafferi så första stopp var ICA Kvantum i Vänersborg för komplettering. Det skrek lite i magarna och det var lämpligt att stanna vid Brålanda kyrka för sent lunchstopp. 



Skålleruds kyrka söder om Åsensbruk sägs vara en av Sveriges vackraste kyrkor. Tyvärr var den stängd, trots att det var söndag, så vi fick inte se de berömda takmålningarna. Men utsidan fick duga. 





I Håverud fick det naturligtvis bli ett snabbt fotostopp. Inte nog med att det är en av Sveriges få akvedukter, det är det enda stället i landet där en väg, järnväg och akvedukt korsar varandra. Lugnt i dag, inga båtar som slussade. Kan eventuellt bero på att kanalen är stängd för trafik ännu. 



Norr om Håverud slingrar sig Brudfjällsvägen utmed bland annat Glycksjön och Råvarpen upp förbi Tisselskog nästan ända till Dals-Långed. Vägen slingrar sig verkligen upp och ner, fram och tillbaka. Stundtals går den parallellt med järnvägen mellan Mellerud och Bengtsfors. Järnvägen heter DVVJ (Dal Västra Värmlands Järnväg) men kallas även ”De Vackra Vyernas Järnväg”. 









Framåt kvällningen landade vi i Bengtsfors på en ställplats vid sjön Bengtsbrohöljen. Efter middagen tog vi en kvällspromenad till slussarna. Nix, inga båtar. Vi besökte även EKA miljöpark som beskriver allt från bildandet av EKA-fabriken till saneringen av den kvicksilverförgiftade marken där fabriken en gång låg. 🚙💨


1 kommentar:

  1. Det er mange fine steder,som vi også har vært på. Koselig å se at dere nyter av livet.

    SvaraRadera