söndag 2 juni 2019

Söndag 2 juni. Stjerneskud på Rømø.





Efter en god natts sömn på ställplatsen i Tønder fortsatte vi västerut. Bara några kilometer bort ligger den puttinuttiga Slotsgaden i Mögeltönder. Här verkar tiden stått stilla, husen är dock uppfräschade och inrymmer till en del caféer och pryttelbutiker. Men lite snett och vint på sina ställen är det.





Kungahuset har en sorts sommarstuga här och det har gett avtryck på ortens kyrka. Överdåd och en del kungligheter har här stått i centrum för diverse religiösa riter. På bilden ovan ses vip-läktaren mitt emot präke-stolen. De kan sussa lugnt under hela gudstjänsten men måste hålla sig vakna under predikan, då har prällen örnkoll på dem. 



Finns det ett kungligt slot så finns det naturligtvis en slotskro. C begrundar menyn och inser att egenkokta nudlar också är god mat.





Slottet var tyvärr inte öppet för besök, inte ens dess park. Utanför porten var det dock en otrolig kakafoni. I den gröna sörjan kväkte mängder av grodor/paddor och verkade producera ofantliga mängder grodyngel.







Vi fortsatte vidare mot väst och hamnade vid Højer sluise. Ett dämningsverk för att havet inte ska svämma över den låga marken.



Där fanns även ett litet museum om livet vid utdikningarna och fisket.



Så var det det där med stjerneskud. Vi tog oss vidare till Rømø och porten till den stora stranden, Lakolk. Där finns ett sorts shoppingcenter med allt den badande befolkningen kan önska sig. Och några näringsställen. Det var ganska knôkat hos Fru Dax men vi lyckades klämma in oss.



Detta är stjerneskudet. Friterad spätta, lax, pillede rejer och en kräfta. En brödbit under ihop med sallad och så lite grönt ovanpå. Jättegott!



Vi hade tänkt oss en lunch men det var ju en hel middag! K ser lite betänksam ut. Det blev av naturliga skäl ingen fisksoppa till kvällen.



Vi hittade dom sista tre traditionella geogömmorna på ön innan vi åkte över till fastlandet.





Vi ställde kosan till Ribe för att övernatta där. Det finns en gratisparkering i södra delen av stan. Nu fanns det plats och vi parkerade Plåt-Tina. Lite håglösa insåg vi efter en stund att det inte är så kul att stå på en asfaltsplan när det är stekhett. Vi positionerade oss i stället för kommande dags äventyr. Norr om Esbjerg ligger denna gård som har det mesta. Och en ställplats till oss för en hundralapp. Ingår toa, dusch och en enastående utsikt över havet. 



Klockan är 22 och vi sitter fortfarande ute och njuter av sommarkvällen. Tack och lov för kvällsbrisen som håller knotten borta! 🚙💨


1 kommentar:

  1. Dette ser godt ut, vi skulle gjerne vært der sammen med dere :)

    SvaraRadera