onsdag 25 maj 2022

Tis-onsdag 24-25 maj 2022. Lilla försommarturen. Del 2.



I natt regnade det väldigt mycket till och från. Men av någon anledning regnade det av sig så pass att det var fint och ganska soligt när vi vaknade i Ribe. Efter frukost drog vi oss söderut, med första stopp ute vid Kammerslusen utanför Ribe. 



Här ligger hela havet på och stoppas av de stora slussportarna vid risk för översvämning.



Innanför portarna rinner Ribe Å lugnt och stilla. 



Vi körde utmed kusten och stannade till i Vester Vedsted för att eventuellt åka med Mandøtraktorbussen ut till Mandø, men när vi fick veta att vi skulle vara på tur i tre timmar backade vi ur. Tog ner cyklarna och cyklade runt i byn i stället. Kyrkan i byn var speciell med alla sina kors på tornet och inte mindre än sex olika årtal som minner om speciella händelser. 



Bönderna har bråda tider och vi måste då och då nästan kasta oss i diket för att inte bli överkörda av en stressad bonde. Här kom en gödselbonde och ilade förbi.





Vi gav oss i stället av emot Rømø. Ön förbinds med fastlandet av en 9,2 km lång bank Rømødæmningen som byggdes mellan 1938 och 1948. Vägen ligger rakt framåt så en titt på fotografen hinns med.



Framme i Lakolk på öns västsida finns allt badturisten behöver och inte behöver. Men vi behövde käk i kistan och drog oss till ett ställe vi besökt tidigare.









Fru Dax serverar inte bara glass utan även mat enligt ett gediget spisekort. Och naturligtvis skulle vi ha Stjerneskud. Detta delikata smørrebrød skapades av restauratrisen Ida Davidsen när Jurij Gagarin skulle undfägnas vid ett besök i København. Det ligger en brödbit i botten så det är verkligen en smörgås. Och man äter inte med fingrarna!



Mätta och belåtna svängde vi ut till Juvre för att titta på ett staket som är gjort av käkben från blåvalar.



Vi tittade även på Danmarks äldsta skolbyggnad vid Toftum. Den var i bruk mellan 1784 och 1874.



Marsk Tower i Skærbæk är 25 m högt och ger den som orkar klättra hela vägen upp en utsikt över marsklandet med Rømø i fonden. 





Vi tog oss till Tønder och insöp miljön i den gamle byen.





På kvällen tog vi en cykeltur för att hitta några geogömmor vilket vi inte gjorde... det blev fler blågubbar än gula glada.





När det var dags att borsta bissingen på onsdag morgon visade det sig att det inte kom något vatten ur kranen. Lite felsökning och en bränd säkring uppenbarade sig. Konklusionen efter lite el-mätning var att det var kortslutning i vattenpumpen. Vi lyckades hitta en ny i staden och en timme senare var den utbytt. C ser glad ut när han får slänga den gamla i sopbingen.











Efter pumpbytet tog vi oss till ett anrikt kafé för fika. Det blev både smørrebrød och...



... C får extra förplägnad, kanelsnegl, efter mekanikerarbetet.



Därefter åker vi mot väster och Højer. En av ortens sevärdheter är vattentornet...









Vi hade fått tips om Højer Pølser och naturligtvis besökte vi deras butik. Här fanns charkuterier av alla de slag. Vi slog till på några olika sorter och en bit rökt fläskfilé som smakade mumma.







Längst ut vid Vadehavet ligger ligger Vidå sluse. Det är dammluckor som kan stängas om havet stiger för mycket vid stormflod och hotar att översvämma landet innanför de höga skyddsvallarna.









Tillbaka till Møgeltønder tog vi en cykeltur. Regnet hängde i luften och några stänk gjorde att vi brådstörtat kastade oss tillbaka till tryggheten i Plåt-Tina. Som tur var blev det inte mer och vi slapp att bli blöta. Vi fricampar tillsammans med många andra i utkanten av staden.

🚙💨🌻

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar