lördag 28 maj 2022

Tors-lördag 26-28 maj. Lilla försommarturen. Del 3.

Resan fortsätter och nu har vi bestämt oss för att vända norrut. Trots att vi är så nära gränsen blir det inget Tyskland. Det får vänta till nästa resa.



Vi vaknar till fårens bräkande i Møgeltønder.







 

Vi svänger in till Løgumskloster och tittar på klosterkyrkan med omgivning. Klocktornet är Kong Fredrik IX´s klokkespil som invigdes av Dronning Margarethe 1973. Det har 49 klockor som är gjutna i Holland. Inne i kyrkan var det dop på gång så vi smög lite diskret ut därifrån. Den svankryggiga hästen fattade tycke för C. Eller var det tvärtom?



Torsdagens stora begivenhet var cykling för att logga en geoart som passande nog heter Hesten. Detta var en utmaning eftersom det blåste mycket kraftigt. I medvind var det skönt men när vinden var emot oss gällde det att trampa hela tiden för att inte rulla baklänges. Här pausar vi i Galsted. I slutet av rundan fick C ett ekerbrott på sin cykel, så de sista dagarna får vi hålla tillgodo med apostlahästarna.





Efter välförrättat värv sökte vi nattläger och fann det i Jels. Vi slog läger vid platsen för Jels Vikingaspil och tittade på en utomhusscen med tillhörande byggnader. Vi såg några lajvare i rätt utstyrsel, lyckligtvis inga bärsärkar. En vägg var snyggt staplad med stenar.







Vi upptäckte att det fanns en alldeles ny ALC i anslutning till vår nattparkering. Naturligtvis gick vi ut i den ännu rådande hårda vinden för att se oss omkring. Efter att ha avsluta sista steget fick vi rättade koordinater till en bonusgömma. Men någon sådan fanns inte på kartan. Efter kontakt med cacheägaren visade det sig att den inte blivit publicerad än. Nåväl, efter lite spanande fick vi ögonen på den och med hjälp av den medhavda teleskopstången fiskades behållaren ned för signering. Och på så sätt fick vi en FTF i ett främmande land. Hurra!





Fredagen bjöd på riktigt växlande väder. Fortfarande lika blåsigt men med omväxlande sol och störtskurar.  Vi trotsade vädret och hade tur som en tokig ibland. Vid de värsta skurarna befann vi inom Plåt-Tinas trygga famn.



Det sägs att strutsen sticker huvudet i sanden för att komma undan något obehagligt. Geocacharen gör något annat. 





Hytten i Vejen. Da kunsternen Niels Hansen Jacobsen i begyndelsen af 1900-tallet vendte hjem til sin fødeby Vejen, boede han først i 'Hytten', som var et aftægtsboglig til slægtsgården. 



Natten tillbringades i Vingsted på parkeringen till Jernaldersmiljøet.







Jernaldermiljøet i Vingsted er et af Danmarks største rekonstruerede jernaldermiljøer, hvor huse, marker, smedje, offersted og husdyr udgør en hel jernalderbosættelse. Landsbyen er altid åben for besøg på egen hånd, og hver måned er der arrangementer hvor man kan opleve jernalderen på egen krop, sammen med vores dygtige formidlere og arkæologer.

Den döe hästen var lite makaber.



Vi gick en lab-runda vid sundhetscentret i Vejle. Bonusgömman fanns inomhus, något som nog inte är tillåtet i Sverige. Men vi har funnit att danskarna är lite flexiblare på att tolka geocachingreglerna än vi är vana vid hemma.



Vi gjorde ett mycket intressant stopp i Jelling. Här anses Danmarks vagga ligga. De båda Jellingstenarna är resta av kung Gorm och hans son Harald Blåtand på sent 900-tal. Det var brytningstiden mellan heden- och kristendom. Det finns två enorma gravhögar på ömse sidor om kyrkan och och allt är upptaget på UNESCOs världsarvslista.



De båda runstenarna.





Jellings kyrka är synnerligen spartanskt inredd. Den lilla silverranden ska markera var Gorm är begravd sedan han en gång flyttats från gravhögen till kyrkan.





Harald Blåtand befäste området med en palissad som var 1.7 km lång, ett enormt bygge. Nu är den markerad med modernare material.





När vi lärt och sett allt om vikingarna hördes det knorr från magen, det var ju trots allt gott och väl lunchtid. SuperBrugsen hade färdiga smørrebrød i delin som inte gick att motstå. I affären vimlade det av ungdomar och alla kunder bar sina varor i famnen, vilket vi också gjorde. Det fanns inga kundkorgar! Vi var tvungna att fråga personalen som förklarade att under pågående musikfestival var de indragna. Av erfarenhet visste de att korgarna försvann med festivaldeltagarna.







Det ser inte mycket ut för världen, ett sumphål, men här börjar Danmarks längsta och ståtligaste vattendrag - Gudenaa. Knappt 16 mil lång rinner den till slut ut i Kattegatt i Randers.



Eftersom Gudenå börjar som ett källsprång startade en driftig landägare ett vattenland på trettiotalet. Han byggde bassänger och fontäner mm. Trots det iskalla vattnet drogs folk dit men verksamheten upphörde 1947 efter några olyckor. Nu återstår endast ruinerna efter bassängerna.







Sista natten tillbringas i Fjellerup några hundra meter från det ännu kalla vattnet på denna badort. K skålar i bubbel eftersom vi firar förlovningsdag i morgon. Men då har vi resedag hem så då det gäller att hålla promillen på noll.

🚐💨🌻

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar