onsdag 8 juni 2022

Fre-måndag 3-6 juni 2022. Mega Sweden 2022 med mera

Långhelg i sikte över nationaldagen. Ett av helgens huvudnummer var Mega Sweden 2022 i Linköping. Det är ett event där geocachare sammanstrålar från hela landet, och utlandet, för att umgås, tjȏta och kanske lära sig något nytt. Det heter mega eftersom det samlar extra många deltagare. Normalt brukar ett event locka från en handfull till kanske femtiotalet deltagare. Här var siktet inställt på 500 deltagare. Det är så pass stort att även moderorganisationen i Amerika uppmärksammar det och sänder ut några av sina anställda. Och så sänder de en groda.



Vi startade redan på fredagseftermiddagen för övernattning på Kaffeteriets ställplats i Borensberg. 
Den verkar gå bra då man bygger ut både ställplatser och gästhamn.



Plats 30 utmed Göta Kanal. 
Den bästa tycker vi, men nu utrustas den med el så nästa gång får vi kanske bo ännu längre ut mot piren. 
Vi har ju litiumbatteri och är självförsörjande.





Gästhamnens bryggor förlängs. Hamnen var nästan full vid vårt besök och då har sommartrafiken inte kommit riktigt igång ännu.







Vi tog en promenad på andra sidan kanalen ut till fyren som markerar inseglingen från sjön Boren.
Både båtar och svart-vita får förgyllde promenaden.



Till kvällsmat serverades kallrökt lax med pastaskruvar och pesto. Crosskitchen som funkar bättre än man kan tro.





På lördag morgon hade vi ganska tidig uppstigning för att åka in till Linköping. Väl framme parkerade vi i närheten av eventet. Det hölls på Linköping Konsert & Kongress. Här har vi signerat "loggboken" som bevis på vårt deltagande.









Grodan "Signal the Frog" är geocachingens maskot. Och som dyker upp på större event. Märkligt nog var han på ett mega både i Litauen och Ljubliana i Slovenien samtidigt....  Alla skulle krama grodan, även vi.





Under eventet underhöll vi oss med massa temporära cacher. Många var riktigt kluriga och man hjälptes åt för att lösa dem.



Här köar deltagare för att registrera sig.



På eventet var det hela dagen olika seminarier som tog upp olika aspekter inom geocaching. Här är ett gäng reviwers. Det är de personer som granskar att nya cacher uppfyller riktlinjerna innan de publiceras.





Vi fick tips av ett par av organisatörerna om lämplig plats för nattläger i Linköping. På kvällen provade vi för första gången den nya grillen från Clas Olsson. Den fungerade utmärkt och kommer att bli ett bra komplement matlagningsutrustningen. Vi saknade halva Team SALT hela dagen men hyllade vårt gemensamma nick till deras ära!





På söndagen var vi hembjudna på fika hos två av eventgeneralerna. God hemlagad rabarberpaj med glass serverades. Det blev mer prat och när vi skiljdes åt fick vi tips om en speciell geogömma. Den visade sig innehålla mängder med citronburkar! Det var tur att vi hade fyra händer när allt skulle tillbaka in i holken!



På vägen i skogen till gömman fanns det mängder med blommande liljekonvaljer. Solen fortsatte sin väg åt väster och vi insåg att vi måste åka åt samma håll. Det blev ett stopp i Motala för lite inköp innan vi drog vidare.







Vi hittade en lämplig plats söder om Olshammar för att tillbringa natten. De små skogsgläntorna låg alldeles intill Vättern och det var nästan lite pastoralt över sjön när vinden mojnat.





Vi hade köpt räkor i Motala som mumsades i det fria. Och till det lite bubbel som med lätthet slank ned.





På söndag morgon fortsatte färden mot Forsvik där vi tog en kort cykeltur för att kassera in ett antal luriga mystar som lösts under vintern.



På vår väg mot Kinnekulle gjorde vi ett litet stopp vid Undenäs kyrka, även kallad Tivedens katedral. Det är ett mäktigt stort kyrkobygge som ligger nästan ute i ingenstans.





Nästa kyrkobesök blev Österplana på Kinnekulle. Det var inte primärt den vi skulle se utan all blomsterprakt som var i full gång på heden.



Det blommar på heden, bland annat fullt med orkidéer. Sankte Pers Nycklar ser man över allt på Österplana hed och vall. När vi kom var det på vippen att det började blomma över.





En bit från Österplana kyrka har aklejor spritt sig ner till vägrenen från en närbelägen trädgård.



Vi gjorde även ett besök vid Örnekulla/Oxelbacken för att se om brudbröden blommade men vi var nog för tidigt ute.







Ramslöken vid Munkängarna var i full blom och hela området luktade lök.









Strax öster om Hjelmsäter finns en växtlokal med den finaste orkidén av dem alla, guckusko. Denna säregna orkidé växer över hela landet och just här på denna lite undanskymda plats finns det täta bestånd.





Efter Kinnekulle åkte vi inte raka vägen hem utan bestämde oss för en natt till i Plåt-Tina. Valet föll på parkeringen vid Karaby kyrka strax söder om Såtenäs. På kyrkogården såg vi gravar efter några av C:s avlägsna släktingar. Vi kunde även se ett par Herculesplan landa på C:s uppväxtort.



Alldeles bredvid bilen kom vi i samspråk med en man som bodde i huset intill. Hans fru är kyrkvärd och vips hade det kommit fram nycklar och vi fick en privatvisning av interiören.



Solen sänkte sig och vi såg den gå ned mellan träden i Brandsfjorden. Det är en vik av Vänern. Dagen efter ringde klockan halv sju och vi störtade hemåt för en arbetsdag.

🚐💨🌻

4 kommentarer:

  1. Man hinner mycket på en helg, särkilt om man börjar på fredagen och inte slutar förrän på måndag morgon...
    Fina bilder, särkilt de på er och Signal. Tack för besöket och hoppas att vi ses snart igen!

    SvaraRadera
  2. Så fint for dere å få med et Mega event. Ser ut som det ble en fin tur.

    SvaraRadera
  3. En liten petig korrigering: på bilden där det står att den föreställer några reviewers finns förvisso tre sådana men även två personer som inte är reviewers: cajjoo (#2 från vänster) och jag (#4 från vänster). (De andra tre är från vänster LEGO-gubbarna Piraka Thok, Kraata-Kal och Makuta Icarax.

    Nu är det bara att hoppas på att det blir ett nytt Mega Sweden om ett år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra att det blev rätt till slut! Ja, vi hoppas på ett nytt Mega Sweden så snart som möjligt, det var så kul!

      Radera