lördag 2 juli 2016

Lördag 2 juli 2016. Våldsamma åskskurar och Järnvägsmuseet i Gävle.

Natten ägnades vissa stunder åt vild jakt. Hur det gick till för dem att ta sig in i bilen är en gåta, men vi hade ständigt nya mygg att tampas med. På morgonen regnade det så vi tog det piano. Bland annat kunde vi studera hur en tysk med en gigantisk Concorde husbil tömde sin bil på skitvatten och fyllde på med rent dito. Det var ett hemskans körande fram och tillbaka innan han var klar. Därefter var det vår tur och det går ju undan, förstås. ;)

Det var varskott om regn i dag, mycket regn, så vi bestämde oss för att köra söderut och försöka gå på järnvägsmuseet i Gävle. Men innan det åkte vi till Trönö kyrka alldeles väster om Söderhamn och inte långt från campingen. "Ypperlig medeltida kyrkomiljö" stod det i vår kartbok, och då blev vi ju lite nyfikna.


På vägen dit körde vi över en gammal nedlagd järnväg. Slipers och infästningar fanns kvar. Efter en kort minnesstund ;) kunde vi åka vidare...Trönö kyrka är främst från 1500-talet men har anor från 1200-talet. Den har skonats från genomgripande renoveringar på senare tid. Runt kyrkan går en mycket ovanlig bogårdsmur. Stigluckorna (murpassager med valv) har sadeltak av tjärade brädor. Muren har även daterats till medeltid även om den delvis har murats om under senare tid. Ärkebiskopen Nathan Söderblom (1866-1931) växte upp i prästgården intill.

På vägen ner till Gävle kom några våldsamma åskskurar. En del bilar fick stanna vid sidan av vägen då de inte vågade fortsätta. Vi andra åkte långsamt vidare.


Milstolpe på vägen!


Äntligen framme vid järnvägsmuseet i Gävle. C hade sett fram mot det här länge. Som tidig medlem (nr 76) i Järnvägsmusei vänner kunde han till och med gå in helt gratis.


En loklykta.


Tyvärr blev besöket en besvikelse för C. Förväntningarna på ett nationellt och vida känt museum var stora och föll platt till marken. Det var mer anpassat till noviser inom järnväg, som till exempel K samt leksugna barn. C deppar ihop lite lagom i en tredjeklassvagn.12 kossor á 75 öre för en resa mellan Vårgårda och Alingsås år 1862.Innan vi åkte för att finna nattlogi tog vi en promenad i det gamla Gävle. Några fina kvarter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar