söndag 3 juli 2016

Söndag 3 juli 2016. Wij trädgårdar och Jädraås-Tallås museijärnväg.

Söndag är vilodag. Det gäller även så förtappade själar som våra. Det innebar att Plåt-Tina inte behövde jobba så hårt idag. Efter sedvanliga morgonbestyr... som idag bestod i att göra oss oskyldiga för nattens logi om 50 SEK, åkte vi så mot Ockelbo. Nej, nej, inte för att se om (prins) Daniel var hemma på besök i sin forna hemstad. Utan för att besöka Wij trädgårdar. (Det är ju inte så svårt att föreställa sig hur det såg ut första gången som Vickans föräldrar skulle komma på besök hos sin kommande svärsons föräldrar. Ockelbo är inte stort, och det liknar INTE Stockholm på en enda punkt...)

Det visade sig att det var Ockelbo marknad, sommarens stora begivenhet, denna dag. Det innebar att vi omleddes att åka runt hela "staden" för att komma dit vi ville. Dessutom fick vi betala 40 kronor i parkeringsavgift för att inte gå på marknaden. De fick vi visserligen tillbaka när vi betalade entrén till trädgårdarna men det var en onödig omväg...


Wij trädgårdar hade vi egentligen ingen koll på. Mer än att K upptäckt dem via Facebook och tycker att de verkar sunda och värda ett besök.


Området är stort och omfattar flera olika sorters trädgårdar. Men även trädgårdsdesign.Grönsaksodlingarna används för att försörja kaféet och restaurangen med godsaker.


Två av de tre Linderögrisarna låg och solade sig i solskenet. De var all pojkar och hette Wijdar, Wijlhelm och Wijlgott!I rosenträdgården blommade även fantastiska pioner.


De visade också hur man kan använda järn och grenar från sin trädgård för att binda upp klätterväxter. 


På ett hus fanns denna skylt som gjorde oss nyfikna. Tyvärr var det stängt! :(

Vägg i vägg med Wij trädgårdar låg ett gammalt valsverk som hade gjorts om till ett museum. Det var fritt att gå in på egen hand. Det var som att man bara hade låst på fredag kväll och sedan inte kommit tillbaka mer. Det mesta var helt orört sedan verket stängde.


Några kilometer ifrån Wij ligger Jädraås-Tallås museijärnväg. C var förstås sugen på att åka. Ångtåg lockar alltid.


Men först en titt i förråden...


Omtänksamt!


Trots varningen vågade vi oss in i lokstallet för att titta. Här fanns ett par gamla ånglok som inte var helt i skick att tas i drift.


Drygt hundra år gammalt.


Det var dags för avgång. Vi valde att åka i en öppen sommarvagn. Det var glest med resenärer på dagens sista avgång. Med på vagnen satt en lokförare, tydligen passåkare. Han var modern och surfade på sin smartphone. Det skulle inte ha gått (an) för hundra år sedan, det...


En av de få kurvorna på den här linjen. Mesta delen går det spikrakt.


En nöjd resenär.Vågar man sticka ut huvudet utan att förlora det?


Tågpersonalen snackar lite skit innan det är dags för avgång tillbaka till Jädraås.Det är alltid lika spännande att se vart vi hamnar för natten när vi är ute med Plåt-Tina. Denna kväll ligger vi på en mycket enkel camping vid Storsjön (jodå!) strax söder om Sandviken, Hedåsens camping. 100 spänn om man avstår elen. Utsikten ingår i priset. ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar