fredag 1 juli 2016

Fredag 1 juli 2016. Från Höga Kusten söderut.

Vi vaknade och kunde lättat konstatera att bilen, och vi, stod kvar där vi hade parkerat. Med stenar framför hjulen för säkerhets skull... K hade ändå haft mardrömmar om att bilen hade rullat över kanten ner mot bron. 


Nu rullade Plåt-Tina över Höga Kusten-bron söderut. Solen sken och pylonerna glänste. Ett husvagnsekipage tog täten...Liksom de flesta dagar på husbilsluffen hade vi idag inga direkta planer eller mål. Det fick bli lite som det föll sig. Vi skulle i alla fall hitta ett par geogömmor i var kommun vi passerade. I krokarna av Timrå var det en geogömma som fick oss att stanna fick ett kontroversiellt konstverk. "Y" av Bengt Lindström. Y som vi tror kan symbolisera Västernorrlands länsbokstav ;-). I skylten fanns geogömman.


Söder om Sundsvall fick K syn på ordet "museijärnväg" i kartboken. C blev förstås nyfiken och vi körde dit. Någon museijärnväg fick vi inte se, men uppställda järnvägsvagnar och lok färdiga för graven. En geogömma i närheten beskrev stället med att där finns en del "griniga gamla gubbar" som inte ville ha några nyfikna rännandes runt. Det handlar om Ostkustbanans Vänners fordonsflotta. Som på många andra ställen har man samlat på sig mer än vad man mäktar med att skydda och underhålla.


Granne med gamla vagnar och lok fanns möjlighet att toppa upp gasolflaskan i Plåt-Tina. Hela 3 kilo gick att fylla på. Det har verkligen inte gått åt mycket gasol på den här resan!


Galtströms bruk är en av få välbevarade bruksmiljöerna i landskapet. Det gamla järnbruket ligger söder om Sundsvall och är nu byggnadsminnesmärke.
En del slagg göts i formar och kunde användas som byggnadsmaterial i bruket. Stenarna skimrade i grönt.


Loket Loke stod i dag i Lokestallet ;) men användes på sin tid för att dra virke från sågverket och det färdiga järnet till utskeppningshamnen.

Det började regna lite. Inte så kul att fricampa då. Dessutom ville vi ha el för att ladda datorn och dusch för eget bruk så vi letade camping. Hittade en fin och lugn naturcamping (utan hoppborg och pool) i Skärså utanför Söderhamn, ute vid kusten. 230 kr inkl el är ett bra pris i högsäsong. Här var det modernt, Swish var gällande betalningsmetod.

I receptionen låg en meny till restaurang Albertina. Den gick inte att motstå och vi tog cyklarna den korta biten ner till Skärså.


Det visade sig att restaurangen var mycket välbesökt av både bybor och mer långväga gäster. De hade dessutom väldigt god mat. På väggen hängde utmärkelse i White Guide.
Vi åt Albertinas special. C provade Albertinas eget öl. K tog ett glas vitt vin (men det gör sig inte lika bra på bild). En dessert fick också plats också men sen var det stopp.Efter maten var det lagom att ta en cykeltur och logga en kvällsgömma i den fortfarande ljusa sommarnatten. Vi är ju ganska långt norrut, det blir inte mörkt så tidigt som vi är vana vid hemma.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar