söndag 10 juli 2016

Ons-Fredag 6-8 juli 2016. Sakta hemåt över Värmlandsskogarna.

Onsdagen åkte vi fortsatt söderut. Vi stannade till på fina eller, som vi trodde, sevärda ställen.


Ett av dem var Strömsholms slott. Vi skippade slottet och satsade på stallen i stället. Här odlas kungens hästar och då ska det förstås synas också. Fina emblem till och med på hästtransporten.


Pållen som hade jouren var inte särskilt intresserad av att posera för fotografen. Här har han faktiskt öronen framåt en millisekund, annars var han mest misstänksam...


Koförsamling i skuggan.


Framfarten gick även förbi Julita gård. Vi gick inte in, snålade in på det, och höll oss i shopen.


I utkanten av Julia låg denna gamla väderkvarn. Här fanns en geogömma.


Så här långt kunde vi komma med Plåt-Tina. Resten av vägen fick vi gå.


K loggar en geogömma.


Forsby kalkbrott, gigantiskt stort och fortfarande i bruk, ligger mellan Katrineholm och Köping. Här bröts kalk som fraktades med linbana drygt 4 mil till cementfabriken i Köping.


Vagn från den tidigare linbanan, som i sin glans dagar var världens längsta. Nu är den borta, inte ens en kort snutt är bevarad. detta trots att den vid nedläggningen 1997 ansågs väldigt unik och stora planer för den fanns.


Utanför Kumla ligger en skulpturpark uppe på en 100 meter hög slagghög från oljeskifferindustrin som kallas Kvarntorpshögen. Stora konstnärer har gjort stora konstverk.


Har det inte smugit sin in en katt bland hermelinerna?!


En kyrka i rostig sträckplåt.


Upp till berget går trappor för den som tycker det är mesigt att åka bil. Drygt 400 trappsteg. I Kumla används trapporna mycket av träningssugna personer. Det är vanligt att springa trapporna upp och körvägen ner, inte bara en gång utan några varv. C tog trapporna ner i hopp om att finna geogömman halvvägs. Tyvärr gick han förgäves.


Vi passade på att hälsa på C:s favvokusin som bjöd på både god lunch och fint väder i trädgården.


Utanför Karlstad ligger Alsters Herrgård där Gustaf Fröding är född. Han bodde inte här så länge, flyttade visst efter bara något år.


Övernattning var bokad på camping i Forshaga. Det var en fiskecamping som låg granne med Klarälven. Det var som gjort för en liten cykeltur på den nedlagda järnvägen.


Järnvägsbron över Klarälven är ståtlig.


En stare med cykel och hjälm.


På fredagen åkte vi ganska direkt till Karlstad och Sandgrund för ett besök på konsthallen där Lars Lerin ställer ut sina fantastiska målningar. Förra gången vi var här var för ganska exakt tre år sedan. Då var det relativt tomt både på parkeringen och inne i konsthallen. Idag fick vi leta parkering och det var en lång kö för att komma in. Lerin har gått hem hos svenska folket och det är verkligen kul. Första gången blev vi alldeles tagna av konsten. Idag var vi mer beredda, men vi är fortfarande fascinerade av hans verk.


Mycket folk!


Sista stopp innan vi var hemma gjordes i Brobacka, vid Bruarängen. Det finns en gammal sägen om hålet i berget. Än i dag är det viktigt att lägga en pinne som ska stötta berget så att det inte störtar in. Lite kul att turista i hemtrakterna, det är nog mer än femton år sedan vi var här senast.

Tre veckor går rasande fort när vi är på tur med Plåt-Tina. Några intryck från Norge är att det är ett fantastiskt vackert land. Vädret är lynnigt och det har regnat lite för mycket för vår smak. Det var inte superdyrt i Norge. Mat som vi köpte i butik var ungefär i prisnivå med Sverige. Äta ute är dyrt, så det hoppade vi över rakt av.

Vägarna har blivit allt bättre, det är tacksamt att en del av oljepengarna har lagts på broar, tunnlar samt större och bättre vägar. Det som har kostat oss mest är färje-, tunnel- och vägavgifter. Det som kan tilläggas där är att vi hade kunnat få ännu högre avgifter på färjorna. Det var endast två gånger som vi betalade pris för bil över 6 meter (Plåt-Tina är 6,38 meter) de andra gångerna betalade vi för en kortare bil. Den som tog betalt, antingen i en lucka eller direkt på färjan, bedömde själva att bilen var kort. Och det trots att vi hade cyklarna med oss. Vi var aningen skraja att det skulle bli inspektion och mätning, då hade vi åkt på höga böter. Men så blev det ju tack och lov inte. Dieselpriset var en positiv överraskning. Billigt, billigt, även på andra dagar än söndag kväll och måndag morgon då många stationer sänker priset.

Eftersom det stundtals dåliga vädret innebar att vi betade av Norge snabbare än både tänkt och planerat fick vi nu se en del av norra Sverige som vi inte har besökt tidigare. Höga kusten är en pärla som vi gärna återvänder till. Och kul att få se bron. Jämtland och Hälsingland likaså, vi kommer att åka tillbaka även hit. Vi kan väl efter detta konstatera att även Sverige är ett vackert land, även om vi saknar fjordar och fjäll. Vädret på svenska sidan har varit riktigt bra, vi har inte haft många regndroppar på oss. Men myggen är förfärliga! Stora och aggressiva. De kan vi klara oss utan.


Vår ordinarie Canon-kamera glömdes ju som bekant hemma. Det blev ett spontanköp av billig kamera i Uddevalla. Denna lilla raring. Med olika rabatter kom vi ner i rimliga 797 SEK. Positivt: pytteliten så den gick ner i en byxficka och kunde laddas med USB. Mindre bra: den hade ingen antiskakfunktion och var lite långsam. Men för det priset var den toppen att ha med. De flesta bilder under den här resan är tagna med kameran, några få med våra Iphones.

Vi hade med oss dator för att kunna blogga och surfa. Med vårt mobilabonnemang har vi möjlighet till fri surf i bland annat Norge. Vi kopplade ihop dator och mobil och kunde på det sättet enkelt skriva i bloggen. Går ju så mycket fortare med ett tangentbord på en dator än att pilla med en telefon! Bilderna från kameran stoppades lätt in i datorn och Iphone-bilder infogades via Blogger-appen. Vi känner oss så moderna...! ;)

Nu får Plåt-Tina vila ett kort tag innan det är dags för nya irrfärder.

På återseende!


1 kommentar: