onsdag 23 augusti 2017

Onsdag 23 augusti 2017. Genom Bergslagen.

Vi har haft en sagolik tur med vädret de senaste dagarna och vaknade således upp till ännu en fin morgon. Och nu känns det riktigt hemtamt hos Hagge golfklubb efter två nätter. Vi fick eftersäsongspris och betalade som om vi vore golfare 🙄, 100 kronor natten. 


Alldeles utanför Ludvika stannade vi till vid det här enormt stora överfallshjulet. Hjulet var nytt och inte original men imponerande ändå. 


På vägen stannade vi till vid Siggebohyttans bergsmansgård. Tänkte att vi kanske kunde få en fika efter att vi loggat ett par geogömmor i krokarna.  


Men se det blev tji och lång näsa. Stilla och lugnt, allt stängt. Mötte endast ett par likasinnade geocachande tyskar med hund. Det blev fika i bilen, som alltid går lika bra. 


I Örebro letade vi oss fram till Wadköping. 


Wadköping är en fiktiv stad i Hjalmar Bergmans berättelser om hans uppväxt i Örebro och Västerås. 


Namnet har sedan använts till det "Skansen" som skapats i Örebro. Byggnaderna har flyttats till Wadköping från olika platser i Örebro och invigdes 1965. Wadköping innehållet numera museum, teater, butiker och matställen. 


Tiden rusar iväg när vi är ute med Plåt-Tina och vi behövde bestämma nattplats. Vi hade läst om ställplats i Åmmeberg strax utanför Askersund och åkte dit. 


Ställplatsen ligger i hamnen och drivs av båtklubben. 


Mottagandet var hjärtligt och vi kände oss välkomna. Vi var ensamma till sena kvällen då två husbilar med tre generationer husbilsåkare gjorde oss sällskap. 


Här är lite sorgliga rester från anrikningsverket i Åmmeberg. Främst zinkmalm bröts i Zinkgruvan och fraktades hit för upparbetning. Den färdiga produkten skeppades sedan till Göteborg för omlastning till större båt. Malm bryts fortfarande men går nu på lastbil till Otterbäcken fvb.


Från 1863 till 1975 fraktades malmen via järnväg. Båda ångloken finns bevarade och detta är från 1892. Banan hade ingen anslutning med övriga järnvägssverige och därför kunde man ha buffertarna så tätt ihop.Kägelbanan är en av de tre bevarade som har funnits för inomhusspel. Under ortens glansdagar fanns här hotell med kasino och även ett termalbad. 


Fönster i original. Ljusslingan i överkanten sabbar intrycket en aning men är nog fint till jul. 


Det är bara att flytta undan lite så kan spelet vara i full gång. 


Några ekorrar har lagt undan inför vintern. 


Solen går ner över hamnen. Vi har bästa utsiktsläget. Hamnvärden berättade att man planerar att bygga ut för fler husbilar. Det är ju bra, men då kommer kanske det lugna intrycket att bytas ut mot nåt annat. Vi är glada att vi kom hit just nu. 🚙💨


1 kommentar:

  1. Fiktive steder og bra stellplasser. Høres ut som en fin tur.

    SvaraRadera