lördag 18 maj 2019

Lör-söndag 11-12 maj 2019. Spårön, Kållandsö, Läckö slott och Spikens fiskeläge.

Förra helgen fick Plåt-Tina stanna hemma. K skulle åkt på tjejträff i Kalmar med plåtisdamer men ställde in. Det var kallt och till och med snö i ganska stora mängder strax utanför Alingsås. Men denna lördagen var det sol och rätt goa temperaturer.



Vi fick lust på en tur med Plåt-Tina när det såg ut att bli gott väder. Det blir ju lätt så när Plåt-Tina alltid står beredd och det är så lätt för oss att komma ut. Vi satte klockan på ganska tidigt för att komma iväg i hyfsad tid. Målet denna lördag var Spårön, en ö strax sydväst om Kållandsö i Lidköpings kommun. C hade kollat in en slinga som vi skulle kunna gå och samtidigt leta fram en och annan geogömma.



K fixar fika.



Spårön är ett relativt begränsad naturområde med stigar som leder runt ön. Efter en stunds vandring kom vi fram till en info-tavla som visade att vi var på väg ut på Bockarmen. Det lät ju lite småkufiskt.



Naturen var helt underbar på Spårön med flera rara arter, bland annat många olika sorters lavar. Vi är ju inga experter, men nog kunde vi ana att det fanns lavar på träden i alla fall. Här kanske det är skägglav?



C har fått span på en geogömma.



Geogömmor gömmer sig alltid längst in, längst bak i de värsta snåriga snåren.



Här är det K som hittat en geogömma. De flesta som vi letade efter lät sig hittas ganska lätt, en och annan som var bättre gömda. Men vädret var skönt så det gjorde inte så mycket att det tog lite tid ibland.



Glänsnäva i full blom.



En och annan liljekonvalj blommade också.



Längst ut på Bockarmen hade naturen vridit en del träd runt sig själva.





Dags för kaffe och macka, satt fint efter ett par timmars promenad.





Här var det tydligen ett gammalt gravfält. Tur att det var skyltat, annars hade vi nog inte förstått det.



En rar orkidé i blom, Jungfru Marie nycklar kan det vara.



Fyra och en halv timme senare och 8 kilometer i benen satte vi oss i bilen och åkte sakta mot nån lämplig plats att övernatta på. Här stannar vi till vid Stola Herrgård med anor från medeltiden.



Fina kossor som i sinom tid ska bli biffar på någons tallrik.



Vi valde att åka ut till Läckö slott och ställplatsen där. Här ligger det ganska nybyggda Naturum Victoriahuset. Restaurangen där, Vita Hjorten, ska vara den bästa i Lidköpings kommun. Vi valde tortellini i Plåt-Tina i stället, det smakade väl så bra.



Läckö slott i all sin glans.





Säkert en väldigt viktig milstolpe.



Och titta, där borta ligger ju favoritplatsen på vår jord, Kinnekulle.



På söndag morgon hade vädret slagit om och det var nu bara några få plusgrader och duggregn. Vi hade en husbilsgranne på parkeringen. Ingen hade någon brådska att komma iväg denna morgon.



Vi hade bestämt oss för att försöka få tag i lite löjrom från Vänern innan vi åkte hem (och om sanningen ska fram så var det vårt mål med hela resan). Det blåste kallt från sjön.



I dag lockar det inte ett ögonblick att ge sig ut på sjön. Vi fick i alla fall se många nyanser av grått!



Man kan väl få drömma!?



Vi fick köpt en liten burk med löjrom och åkte ifrån Kållandsö. I Otterstad fick vi stanna för att C behövde byta till varmare skor.



Det blev inte många stopp på vägen hem, bara en och annan geogömma, det var väldigt kallt ute och regnigt utanför Plåt-Tina. Men vi fick stannat till för en räkmacka på Conditori Nordpolen. Att C klämde i sig en budapestbakelse ovanpå är det ingen som kommer att tro på... 🚙💨


1 kommentar:

  1. Ut på tur- aldri sur,ser ut til å stemme bra. Det virker som at dere har det veldig fint.

    SvaraRadera