onsdag 1 maj 2019

Tisdag 30 april 2019. Valborgsmässoafton, från Värmland till Skaraborg.



Två skönheter bredvid varandra i Klässbols hamn. Plåt-Tina låg jämsides med Elvira. Den senare hängde i kranen och låg i marvatten för att skrovet skulle bôrrna. Båten var drygt femtio år och hade tills nyligen varit saltvattensbaserad. Nuvarande ägare hade skött båten som sitt lindebarn och inte en fläck eller repa fanns att se.





Kungen fyller år denna dag så nationalsymbolen flammade stolt mot blå himmel. Vi stannade vid Värmskogs kyrka och tittade på minnesstenen över svensk telekommunikations store grundare, Lars Magnus Ericsson. Det var tiden innan det blev "tre korvar" och bara Ericsson.





Målet för dagens etapp öster ut var Sandgrund i Karlstad. Detta danspalats som nu är permanent utställningslokal för Lars Lerins akvarellmålningar. Vi har varit där flera gånger tidigare men fascineras oupphörligen av hans konst. Har ni inte varit där redan finns det bara ett råd - åk dit!



Efteråt knorrade det i magarna. Kvarteret bredvid rymmer stadens största bibliotek och dess servering. Raggmunk med rårakor var snyggt upplagd, men rårakorna inte riktigt färdiga. Tillika av finriven potatis. Blir inte så frasigt som man kan önska. Men halvrå potatis är under lågvattenmärket. Uteätarna ger bara två bokryggar av fem möjliga.



Från Karstad kryssade vi oss på småvägar till Kristinehamn och lite proviantering. Vi siktade in oss på övernattning i Otterbäcken och Barfotens camping. En titt i hygienutrymmena gav oss anledning att dra vidare. Vi räknade med att Sjötorp skulle vara knôkfullt så Mariestad blev chansningen med en plan B i bakfickan. Förvånande fanns det gott om plats t o m i första raden. Vi stallade upp Tina med en tysk plåtis som granne.





I hamnen låg också Marianne av Otterbäcken. En ångslup byggd 1897 som senare förlängdes och motoriserades. Hon har haft skiftande ägare men ägs nu av en ekonomisk förening och trafikerar Vänern och Göta Kanal om somrarna. I fonden Mariestads domkyrka. 





Hamnen läas av en lång pir som sticker ut längs Tidans utlopp i Vänern. Man kan gå hela vägen ut och det gjorde vi. Här en installation i form av en enorm livboj. Den ingår i en serie konstverk längs Tidan i staden. Den heter Save the Nature och skapad av Ninette Koning.





Ute på piren finns en fyr och ett ensmärke. C lyckades komma upp i det klättetovänliga sjömärket för en geogömma. Tyvärr var den borta men utsikten var fin. Längst bort skymtar bron över till Torsö. 🚙💨



1 kommentar: