torsdag 2 maj 2019

Onsdag 1 maj 2019. Arbetarnas högtidsdag firar vi på...Kinnekulle!

Redan tidigt efter att vi hade gått till kojs började det regna. Sedan fortsatte det faktiskt hela natten, av och till, att regna. Då och då riktigt kraftiga skurar. Nåja, det låter ju alltid lite mer inifrån husbilen, men ändå, det kom nog några millimeter regn under natten.

När vi vakande var det uppehåll men det märktes tydligt att det var ett väderomslag under natten. Mulet och kyligt. Våra tyska unga grannar som var på två veckors semester i Sverige får nog bekänna färg de närmaste dagarna.



Vi bodde flott i natt med tillgång till både vattenklosett och dusch. Båda låg dock en bra bit bort från Plåt-Tina. Från det hållet ligger domkyrkan ståtlig uppe på sitt berg.



Målet för dagen var hemmet, men på vägen dit var vi ändå "tvungna" att åka förbi Kinnekulle. Det ryktades att körsbärsträden stod i blom och vi ville gärna se med egna ögon om det stämde eller inte.
Jodå, det stämde väldigt bra, över hela kullen blommade det vitt av alla körsbärsträd överallt. Och inte nog med körsbären, även hägg och annat fint blommade för fullt.



Det fick, så klart, bli ett traditionsenligt stopp vid Munkängarna. Vi kunde konstatera att det har hänt en del sedan 1909. Vid den tiden kunde det bli riktigt kännbart att göra åverkan på naturvärdena! Nu utkrävs nog inga böter för den som överträder reglerna.



Ramslöksbladen täcker marken!





En ganska ensam ramslöksknopp. Om några veckor kommer hela marken att vara täckt av ett vitt hav när ramslöken blommar.



Jodå, överallt syntes blommande körsbärsträd.



Och gullvivor, några veckor före den normala tidtabellen.



I Blombergs hamn har Sigrid Storråda blivit kvitt sin vinterkappa och lyser så fint i vårsolen.



Vägen gick sedan på mindre vägar till Skara. Domkyrkan från 1300-talet är en av landets största kyrkor, med anor från 1000-talet.



Statyn Skaradjäknen, som ska symbolisera skolungdomen i Skara.
Han står utanför domkyrkan.



Det gamal biblioteket ryms i ett riktigt pampigt hus intill domkyrkan.



Det Bladhska galleriet ligger alldeles intill. Där håller Skara konstgalleri till numera.

Efter Skara fortsatte färden på små vägar förbi Blombacka, Larv och Vedum ut på E20 och de sista milen hem.

Turen har gått över Dalsland, Värmland och Västergötland. Totalt har vi kört 67 mil sedan i söndags eftermiddag. De tre övernattningarna i Bengtsfors, Klässbol och Mariestad har totalt kostat oss 390 kronor. Då har vi fått el och toa i priset (och dusch med bara kallvatten i Bengtsfors, burr, sån tur att vi har dusch i bilen). Många husbilsåkare ojar sig över att det kostar en slant att stå på en ställplats. Vi betalar gärna, särskilt när det är ideella föreningar som har ordnat det fint för oss som vill se oss om i vårt vackra land. Plåt-Tina är tömd på att allt och får nu stå och vänta på nästa tur ut på vägarna. Det kan bli fortare än någon anar. 🚙💨


2 kommentarer:

  1. Dere opplever mye på få dager.

    SvaraRadera
  2. Ja, Sverige är verkligen fantastiskt, kanske som allra bäst den här årstiden. Kul att vi har kunnat inspirera er att åka till Bornholm, där kommer ni att få det fint.

    SvaraRadera