torsdag 30 juni 2016

Torsdag 30 juni. Höga Kusten.

Direkt efter frukost (i det gröna) åkte vi mot Höga Kusten och den stora fina bron med samma namn.Bron byggdes på fyra år och invigdes 1997. Det är Sveriges längsta, Nordens tredje längsta och världens åttonde längsta hängbro med 1210 meter mellan polonerna. Den segelfria höjden är 40 meter. En av förebilderna är Golden Gate.Utanför Nordingrå ligger Mannaminne museum. Det startades 1974 av konstnären Anders Åberg. I dag består Mannaminne av ett 50-tal byggnader som antingen flyttats dit eller byggts på plats. För övrigt kryllar det av föremål, fordon och prylar från alla möjliga tidsepoker. Vi trodde att det skulle vara en billig Skansenpastisch, men ack så fel vi hade. Här kan man lätt spendera en hel dag utan att det behöver bli tråkigt. Men den tiden hade vi inte, tyvärr.


Anders Åberg himself, som numera inte längre är direkt ansvarig för Mannaminne. Det drivs i stället av en stiftelse. Men ibland så guidar han busslaster runt på området.Inne i ett Drakenplan fann vi en geogömma!Inne i en av museibyggnaderna gömde sig en spårvagn från Göteborg. 

Ännu en bit bort ligger Bönhamn, ett lite fint fiskeläge. Vi hade fått tipset att åka hit av en mycket kunnig turistkvinna i den kombinerade turistinformationen och pastorsexpeditionen i Nordingrå.


En pippi av för oss okänd art. Han lät mycket i alla fall. Och kunde flyga...


Pittoreskt, javisst, men lite överreklamerat.


Stilstudie i figursågning.


Vid Skulebergets fot i Docksta ligger ett Naturum. Här kan den hugade välja att klättra i berg.


Tillbaka nästan till dagens startpunkt, Höga Kustenbron. C tvättar potatis till kvällens middag.


 Dimmorna drar in över bron på kvällskvisten. Knappt att brobelysningen kan skönjas.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar