söndag 14 oktober 2018

Fredag 12 oktober 2018. Sista stoppen på resan - Dubrovnik i Kroatien.Dagarna går fort och plötsligt är det dags för sista stoppet på resan. Dubrovnik i Kroatien. Båten lade till ca 4 kilometer utanför centrum.Kroatiens flagga.Rederiet erbjöd bussar in till centrum. Vi funderade ett tag på att promenera in men valde ändå att åka buss. Och det var tur det. Det var långt och slingrande med mycket trafik.Vi släpptes av utanför muren in till den gamla stadskärnan. Sedan 1979 är den historiska delen av staden uppförd på UNESCO:s världsarvslista.Husen ligger tätt med många trappor upp och ner. Och så alla de trånga gränderna som finns överallt.Överallt längs gatorna hänger samma sorts lampor.Ett av alla små torg inne i Dubrovnik.Fullt med turister på gatorna. Det skulle vara kul att återvända på egen hand någon gång när staden inte är invaderad av kryssningsresenärer.Byggnad med fina detaljer. Det här är ett museum, vi gick inte in den här gången.

Överallt ligger husen tätt, tätt.Den gamla historiska stadsdelen ligger innanför en ringmur som är helt intakt. På sina ställen är den 6 meter tjock. För den hugade är det möjligt att klättra upp och gå runt hela staden. Det gjorde vi så klart, man kan inte besöka Dubrovnik utan ett besök på muren! Eftersom det är stadens huvudattraktion kostar det en slant, 150 kuna per person.Upp på muren. Nu har vi två kilometer mur framför oss innan vi är tillbaka vid utgångspunkten.Utsikten uppifrån muren var förstås magnifik.Utsikt mot fort Lovrijenac.

En servering med det allra bästa läget. På lagom avstånd fanns vattenhål för törstiga och svettiga vandrare. Vi hoppade över, men klev också av muren efter ungefär halva sträckan, det tyckte vi räckte bra.Ett fint segelfartyg fick vi se när det for förbi i god fart.Efter några timmar i trånga varma gränder satt det fint med varsin lokal öl. Här ville man ogärna ha eurosedlar. Det var antingen kontanter i den lokala valutan, kuna, eller kreditkort som gällde.Kallt och gott!Det lokala livet pågår alldeles intill oss.Vi lämnar Dubrovnik, men säger på återseende. Staden gav mersmak.Två fyrar, det är nog den minsta som är i gång.Balkongselfie.Sista solnedgången på den här resan. 

De sista drinkarna slinker lätt ner i strupen. Precis som de andra under veckan. Dryckespaket ingick vid bokningen och vi gjorde vårt bästa för att de skulle gå back på oss. 🥂🍸🚢💨🇭🇷

1 kommentar:

  1. Så fantastiske bilder, og ennå en fin tur på dere. Vi gleder oss til å høre mer om turen.

    SvaraRadera