torsdag 5 augusti 2021

Ons-torsdag 4-5 augusti. Reservturen, plan B, har startat.

Plåt-Tina har som bekant havererat och står nu avställd på verkstad i väntan på felsökning och reparation. 

Vi har deppat ihop en stund innan vi kom på bättre tankar. Det kändes inte så kul att göra semesterturen som den var tänkt från början. I stället är tanken att vi tar oss till Finland, men anländer i söder och tar oss norrut på något vis. Rutten är fortfarande oklar, men det ska nu klarna vad det lider. 



Onsdag och vi packar det sista. Kollar att allt är stängt och låst och grannar informerade. 

Första stopp var i Jönköping för att tanka, fika medhavt och tvätta bilen så att det gick att se vilken färg den har under smutsen. 

Andra stoppet blev här, i Röttle by söder om Gränna. I hamnen var det några tappra som badade. 



Vättern låg blank som en spegel. 



Vi gick en ALC-promenad och fick då komma till några sevärda platser. Här är vattenfallet i den rytande forsen i Röttleån. Till och med här badades det. 



Slutgömman var väl gömd, K var nöjd när den väl hittades. 



I Röttle fanns en kvarn som drevs med vatten som i din tur dämdes upp i denna damm. 



Från Röttle upp till Omberg. I våras gick vi en ALC som inte gick att slutföra på grund av massinvasion av friluftstörstande människor under påskhelgen. Nu var det betydligt lugnare. Här Sverkergården. 



Sista steget var vid Ellen Key’s strand. Sagolikt vackert!



På vägen upp till Stockholm bodde vi en natt på hotell vid Slottsparken. Efter kvällsmat tog vi en kvällspromenad i staden. Det märks att många är trötta på restriktioner som har varit länge. Nu när de har lättat är det fullt på många uteserveringar. 

Vi gick bland annat en ALC mellan olika torg i Linköping och fick på köpet se en del fin konst. 



Vi bodde även nära domkyrkan. 



Torsdag och vi startade ganska tidigt från Linköping. Här ett stopp vi Östra Skrukeby kyrka som vi envisades med att kalla Skurkeby…



En modern trappa över kyrkomöten som förbryllade. 



Insidan av kyrkan imponerade inte så värst, såg ut som vilken landsortskyrka som helst. Men en stor port på sidan var fantastisk med sitt rika snideri. 



I Norsholm stannade vi till för att fika på slusskaféet intill Göta kanal. Vi var för tidigt ute, det hade inte öppnat än. 



När några tåg passerat var det äntligen dags för broöppning av järnvägen så att båten inne i slussen kunde åka ut. Det gick undan, de båtar som väntade på att komma in i slussen från andra hållet fick vackert vänta till nästa gång bron kunde lyftas. Järnvägstrafiken prioriterades här. 



Norrköping och liten promenad. Spårvagnar känns bekant. 



Även här har vagnarna namn efter lokala kändisar. 













Det så kallade Strykjärnet, numera museum är ett känt landmärke i Norrköping. 



Efter en välbehövlig lunch på Bråvikens golfklubb svängde vi av mot Vagnhärad och Tullgarns slott som hade en ALC vi ville gå. 





Skönt att få sträcka på benen en liten stund. 



Genom Stockholm hela vägen till Södermälarstrand och Tegelvikshamnen där vår båt skulle avgå. 

Gröna Lund ligger rakt över. 



En båt låg vid kaj. Gissa om vi blev förvånade när den plötsligt lämnade oss. Vi fick ta nästa, M/S Arabella. 





Den finska fanan vajar lite lojt i den svaga kvällsbrisen. Nu lämnar vi Stockholm. 



Det var ingen direkt trängsel på båten. Vi vet inte om rederiet håller ner antalet resenärer eller om efterfrågan fortfarande är låg. 



En Aperol Spritz satt fint innan läggdags. Mycket is i glasen så den var harmlös. När vi vaknar upp i morgon hoppas vi vara i Turku/Åbo, Finland. 🇫🇮🚗💨


1 kommentar:

  1. Det ser ut til at plan B kommer at fungere bra. Det passer bra med så fint vær nå som det blir mye ute-tid på dere. A+SE

    SvaraRadera