torsdag 12 augusti 2021

Tisdag 10 augusti 2021. Haapamäki - ånglok på längden och tvären.







Målet för dagen var att komma till den stora ångloksparken i Haapamäki. Nånstans på vägen dit stannade vi vid vägkanten och tittade på en blå ko i havrefältet. Skyltarna berättade vad syftet med allt var, men när det är på finska blir det svårt. 





Haapamäkis ånglokspark är lite av ett unikum. Precis som i Sverige sparade den finska järnvägen ånglok som reserv för ofärdsår när de blev överflödiga. Och precis som svenskarna kom man på efter en god tid att det inte skulle vara praktiskt genomförbart att sätta dem i drift när de väl behövdes. Vid avvecklingen donerades en del lok till denna ånglokspark som säger sig vara världens största. Oavsett om det är sant eller inte så är det verkligen imponerande. Det finns 12 olika typer och det finns flera exemplar av samma typ. Ryssland har samma spårvidd och vi såg tre olika ryska lok.



De flesta finska loken var gjorda av inhemska Lokomo och Tampella eller amerikanska ALCO. Men den här tankgiganten var byggd av tyska Henschel 1941.



K imponerades av samlingen.



Den lite mer grilligt målade vagnen är restaurangvagnen, i fullt bruk och till höger vår sovvagn. 





Det är stora hjul som tillåter detta lok att gå i 110 km/h.





Sovjetiska lok, kolla stjärnan på sotskåpet.





Lite längre bort från entrén blir skicket sämre. Allting står utomhus och är utsatt för väder och vind. Det märks framförallt genom att lok och vagnar rostar. Det rostigaste var en fd tysk 52:a. Byggt för operation Barbarossa, det tyska fälttåget mot Sovjetunionen 1941. Detta lok blev uppenbarligen krigsbyte och fick tjänstgöra lång tid i öst.



Den inbitne lokföraren måste så klart känna på hur det skulle kunna vara att "ratta" ett finskt ånglok.



Plötsligt under vår promenad runt området kom en riktigt kraftig störtskur. Vi tog vår tillflykt till restaurangvagnen och njöt en kopp finskt kaffe. 



På området finns förstås en bastu för övernattande gäster.



Vi tog oss en tur till närmaste stad för att handla lite kvällsmat och hamnade i Keuruu.
Här C bredvid en gammal kanon.



Vi var inne på en gammal kyrkogård, och här fanns en avdelning för stupade under finska vinterkriget.



Keuruu ligger alldeles intill sjön Lapinsalmi.





Vi bokade en natt i sovvagnskupé, vi tilldelades kupé nummer 8.
Toa och dusch fanns i servicehuset en bit bort.



Konstigt nog så sov vi riktigt gott, trots att vagnen stod still och vi inte vaggades till sömns av något skenskarvsdunk. 🚗💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar