tisdag 17 augusti 2021

Söndag 15 augusti 2021. Regnet jagade oss hemåt.

Hur roligt är det att semestra när himmeln är blygrå och släpper några droppar då och då och temperaturen håller sig runt mediokra 18-19 grader? Vi bestämde oss för att åka hela vägen hem även om det skulle bli sent.









Men lite semestrande skulle det bli även den sista dagen på denna resa. Ornäs strax utanför Borlänge är känt för sin björk och stuga. Björken heter på latin Betula pendula Dalecarlica och upptäcktes 1767. Det är en spontan mutation av vårtbjörken. Trädsorten är sedan 1985 Sveriges riksträd och finns planterad i många svenska kommuner som vårdträd. 

Sedan har vi Ornässtugan. Byggd under de första åren av 1500-talet. Den har blivit berömd genom att den sedermera kung Gustav Vasa flytt genom dasset. Efter Stockholms blodbad 1520 sökte Gustav stöd i Dalarna för att störta unionskungen Kristian Tyrann (fast i Danmark hade han tillnamnet "den gode"). Han sökte upp sin gamle kamrat Arendt Pehrsson i Ornäs men blev förrådd av troligen Arendts svärfar. Nåväl, flykten lyckades och nu bor vi i konungariket Sverige (med en fransos på tronen....)









Lite senare hamnade vi i Klenshyttan. En hyggligt välbevarad masugn som det har funnits otroliga mängder av i mellansverige. På ett pedagogiskt sätt visas här järnframställningens olika moment.



Sista stoppet i Dalarna var vid Grängesbergs kyrkogård. En geocache där man skulle leta upp graven efter Ställbergsjätten, Anders Gustav Andersson. Denne man var ovanligt stor, över 220 lång och skostorlek 62. Det finns många historier om honom och hans styrka. Det klagades i malmlossningen i Oxelösund över att malmstyckena var för stora. De skulle inte vara större än att att de gick att hantera för hand. Man sände ner Ställbergsjätten som hanterade dessa block utan besvär. Sen var det slut på klagomålen när styckena var stora.

Den moderna rackaren bredvid Ställbergsjätten är inte mer än 190 över havet 🙃 när han sträcker på sig.



Ett litet stopp i Laxå där C sett spårsidan otaliga gånger och nu fick se gatusidan.

Några långa 41 mil senare landade vi hemma. Det som enligt GPS-Klara skulle ta 4,5 timmar tog oss 10 timmar! Så blir det när det finns en geocache som "måste" hittas, en fin plats som "måste" besökas eller tomma magar som "måste" fyllas på. Vi klarade oss undan det mesta regnet, kanske åkte vi ifrån det? Nu stannar vi hemma ett par dagar och funderar vidare på vad som kan vänta runt nästa hörna. Väderlekstjänsterna har utlovat mycket regn de närmaste två dagarna, men efter det behöver vi nog ut och lufta oss igen. 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar