lördag 23 oktober 2021

Fre-söndag 22-24 oktober 2021. Genom Hamburg mot Ribe och Varde. Umleitung!

Det går oundvikligen mot hemfärd, färja är bokad från Fredrikshavn på söndagen. Därför blev det till att sluka mil för att inte hamna i tidsnöd på sluttampen. Fredagen präglades av eländigt väder. Både kraftiga regn och kyla. Och det i samband med mycket friska vindar. Men det är höst och vi är lyckligt lottade som har kunnat göra denna sena semesterresa så vi klagar inte högljutt.



Hamburg passeras. Det är Europas tredje största hamn efter Rotterdam och Antwerpen.



Mycket regn på autobahn, men tyskarna blåser på ändå. Det känns tryggt när det kommer fartvidunder i 180 och håller sig på vägen. Då vet man att marginalerna är goda för oss i halva den farten.



Kielkanalen korsas. På tyska kallas den NOK, Nord-Ostsee-Kanal. Kanalen förbinder Östersjön med Nordsjön och öppnades 1895. Den sparar sjötrafiken lite drygt femtio landmil mot att åka runt hela Danmark.



Ribe i Danmark. Vi hittade en parkering och tog en promenad. 



Vi gick förbi ett ställe som verkade bekant. Då kom vi på... inne på den här gården hyrde vi ett rum för många år sedan. Flygeln på väggen gick inte att missta sig på. 





Ribe domkirke i två olika vinklar. För många år sedan när vi var här första gången var kyrkan nedsänkt mot omgivande gatunivå. För några år sedan fixade man till detta och gjorde marken sluttande i stället. Det gjorde susen.



Ett gammalt, gammalt hus där det har bott en känd dansk en gång...minns inte vem...



Det var isande kallt i vinden och dessutom några piskande regnbyar. Ribe anses vara den äldsta staden i Norden och grundades omkring 710.



Nattläger slogs i ett friluftsområde utanför Varde.





På lördag morgon gick vi runt i staden och insöp dess karaktär.



Ett av stadens alla konstverk på lite närmare håll.





Det myckna regnandet har gjort att Varde Å svämmat över sina bräddar.



Naturligtvis loggade vi några geogömmor. Den här räckte med att peka på och ladda upp en bild.



Vi genade över den gamla kirkegaarden. Varje gravsten hade en figurklippt häck bakom sig.



Vid en annan geocache träffade vi ett tyskt par i samma ärende. Månne den kan vara härunder?





Sett på en rastplats norr om Ålborg.



Sista natten på denna resa fricampas det på parkeringen till Nellemanns have i Sæby. Trädgården är säkert fin men vi vill bara ha lite middag och komma i säng.  

Söndag var hemresedag från Fredrikshamn till Göteborg. Färjan avgick kl 11.15 så vi hann köpa dansk ost och rågbröd och till och med logga några sista gömmor innan det var dags att köra ombord. 

Väl hemma räknade vi ut att vi har kört 370 mil. Det har varit en skön hösttur med Plåt-Tina. Vi är så nöjda att reparationen hann bli klar i tid så att vi kunde komma iväg. 🚐💨


1 kommentar:

  1. Javisst var dere heldige som kom dere på tur. Høst turer kan være så mangt. Været kan man ikke bestemme over. Det ser ut som det var en fin tur med så mange fine bilder

    SvaraRadera