måndag 11 oktober 2021

Fre-måndag 8-11 oktober 2021. Sverige-Danmark-södra Tyskland inom tre dygn. Höstsemester!

Dags för den planerade höstsemestern. Det var in i det sista osäkert om Plåt-Tina skulle bli fixad i tid. När det väl var i hamn bestämde vi oss för att åka söderut. Med tanke på att Europa nu vaccinerat flertalet och restriktionerna lättat känns det någorlunda säkert. 

Vi tog Stena-färjan från Halmstad till Grenå fredag kl 20. En mördande tråkig överfart. Max 50 passagerare och inget att göra de fyra och en halv timmarna som överfarten tar. 

Nåväl, vid ett på natten knoppade vi in på en parkering i Grenå. Inga störningar under natten. Vi vaknade, åkte en bit och åt frukost ungefär halvvägs till dagens mål. 



Utanför Varde, nära Esbjerg, lastades cyklarna av för en geocachingtur. Målet var att hitta och logga de 107 gömmorna i serien Firkløver utlagda av CO Siig. C har ägnat många timmar åt att lösa alla uppgifterna som behövdes för att få de rätta koordinaterna till alla gömmorna. K har endast hjälpt till en aning här och där. 

Vädret var ljuvligt och vi njöt av att hösten inte kommit lika långt som hemma. 



Två flitiga 🐝



Vi cyklade förbi flera tomma och övergivna minkfarmar. Finns nog inte en levande mink kvar i hela Danmark? 



Nyfikna kreatur. 



Det blev kaffepaus i busskuren. Ovanligt innovativ arkitektur för att vara en jylländsk busshållplats. 



K på hugget och har grepp om läget.



Det blev en slinga att cykla och det var mestadels på små asfalterade vägar. 







Alla gömmor bestod av PET-rör och många satt fast i träd med en hemmagjord hållare. Verkligen snyggt och ambitiöst. Dessutom bra och väl underhållna loggremsor.



CO kallar sig Siig och vi såg en felstavad skylt utefter vägen.



När vi var drygt halvvägs small det till i C:s bakdäck. En veritabel explosion. Däck och slang var bortom all räddning. Så det var bara att konstatera att cyklingen var över för dagen. K trampade tillbaks till Plåt-Tina och kom till räddning. Här är det ”bara” en av drygt fem kilometer kvar till bilen. 



Vi hittade en ställplats på en bondgård i området. Inte det mest fancy stället men var gott nog för vårt behov.



Vi bevakades nogsamt av flera katter. Ingen av dem var handtam. 





Bakdäckshaveriet gjorde att vi var tvungna att ta resterande gömmor per bil, något vi helst inte ville. Vi hade fått tips av Siig om möjlig affär i Varde som hade cykeltillbehör men vågade inte chansa. Nåväl, det rullade på och vid ett tillfälle loggade C sin artontusende geogömma sedan starten 2009. Hurra!



När all Firkløver var hittade fortsatte resan. Ett fikastopp och en ALC vid Rejsby kirke. 



Sen gick det i sporrsträck söderut ner i Tyskland.



Färjekön i Glückstadt för att korsa Elbe. Vi hade ordentlig tur som kom med den tredje färjan som näst sista bil.









Danmark var för inte så länge sedan stängt på söndagar. Det har nu lättat något. C kunde köpa däck och slang i Ribe. Här har vi kommit till dagens nattläger i Bremervörde. C lagar däcket och strax är cykeln användbar igen. Syns det att det är endast fem grader varmt ute?





Ställplatsen i Bremervörde har vi besökt flera gånger då den ligger på lagom dagsetappsavstånd oavsett varifrån vi kommit. Så även denna gång. 





Vi har som mål för dagen att komma ner till Belgien och norra Frankrike. Därför blev det en heldag på tråkiga autobahn för att ta oss en bit mot destinationen. Mycket vägarbeten och en del stau. Och umleitung. Vi sträckte på benen i Wildeshausen, natürlich mit munskydd på. Så är det här så fort man ska inomhus bland andra mänschen. Och här kom geocachingen till nytta som dagbok. Här var vi 17 juni 2018 och loggade en gömma (!). I Köln fick vi köra en ordentlig omväg. Flera broar över Rehn var avstängda. Vi gissar att det är en effekt av de omfattande översvämningarna tidigare i sommar. 





Ett annat bekant ställe är Stellplatz Bad Aachen. Här övernattar vi igen och stället är ordentligt uppfräschat sen sist. Vi överraskas av hur många husbilar (och en och annan husvagn) som står här. Innan kvällen är över ser vi husbilar som måste lämna för att det är fullt på de 47 platserna. Ingen lågsäsong här inte. Det är nio grader ute och vi tänder en brasa inne, d.v.s. vi gasar på för fullt med värmen. Bra med elstolpe, det brukar vi annars spara in på. Men nu gäller det att spara på gasolen. 🚐💨




1 kommentar: