fredag 15 oktober 2021

Fredag 15 oktober 2021. Lämnar Champagne och stannar i Arras.

Det fick vara bra med champagne för nu. Med så mycket bubblor i blodet kan det bli vanebildande. Vi styrde kosan mot västnordväst för att komma upp emot Flandern. Cirka tjugo mil låg framför oss till staden Arras.



Det hade blivit kortslutning i vår elektriska vattenkokare och en ny måste inhandlas. Vi har upptäckt att E Leclerc´s varuhus är riktigt välsorterade. Speciellt de av megastorlek. Och det är de flesta. I Reims svängde vi in till ett av megamega storlek. Eftersom det var fredag var det redan på förmiddagen trångt därinne med helghandlande fransoser. Och alla såg ut som vi. Med munskydd. Och då är det ju ofarligt att trängas, eller? I Frankrike är det munskydd som gäller inomhus på allmänna platser. 







Färden fortsatte väster ut och vi gjorde ett stopp i Saint-Quentin för att titta på basilikan. Det är den näst största av sex i Aisne. Bara Amiens katedral är större. Kyrkobyggnaden stod klar på tolvhundratalet och man häpnas över den ingenjörskonst som det vill till för ett bygge av dessa kolossala dimensioner. 



Efter att ha installerat oss på campingen for vi den korta biten in till Arras centrum. Två stora torg, Grand Place och Heros Square fångade vår uppmärksamhet. Båda torgen kantas av de många gavlarna på husen.







Detta är det äldsta huset vid Grand Place. Det heter Les Trois Luppars och är från 1467. De övriga 154 husen är från 1600-talet av flamländsk stil.



Torget bestod till störta delen av parkeringar men man har lyckats klämma in ett pariserhjul också.



Gör man som vi, går även på bakgator, så kan man få se det som inte är lika elegant.





Plåt-Tina på plats på campingen i Boiry-Notre-Dame. Ordentligt skitig efter dagens färd i lätt regn. det löste upp all den lera som bönderna dragit upp på vägarna. Skörden är till allra största delen avklarad och nu är det bråda tider med höstbruket.



En aperitif innan maten. Verkade vara någon sorts alkoholsvag shandy. Smakade inget vidare. 🚐💨


1 kommentar:

  1. Store flotte bygninger, og mye fint å se på. Ser at det kan være litt overskyet vær hos dere.

    SvaraRadera