torsdag 14 oktober 2021

Torsdag 14 oktober 2021. Champagne även idag.

Idag gjorde vi en loop i champagnedistriktet och återvände till samma camping på kvällen.



Det är bara några få plusgrader på morgonen och vi är kopplade till stationär el när det går. Vi har med oss två fulla gasflaskor men om vi kör värme från dem räcker det bara ca tio nätter i denna temperatur. Och då har vi inget till kylskåpet sedan.



Trots att det är druvodling som gäller i dessa trakter så är det nog mer av vanlig åkermark vi ser. Här är det sockerbetor som skördats och väntar på raffinering i sockerbruket.









På väg till Epernay stannade vi i den lilla byn Villers-Marmery. Den ser precis ut som alla andra i distriktet. En gata men det som ser ut som maskinhallar eller småindustri och så ett hus med ett familjenamn och tillägget Champagne. Och det kryllar av dem i alla 319 byar som producerar det ädla bubblet.



Ett litet "konstverk" bland odlingarna. Väggar och tak är gjorda av pupitre, de träställ som förr användes vid andra jäsningen när jästfällningen ska samlas i flaskahalsen.





Nästa anhalt var Condé-sur-Marne där vi gick runt i byn på en ALC-runda. Ser ni lokomotivet till höger om slussen? Det användes för att dra pråmar utefter kanalen.



En av ortens sevärdheter är denna akvedukt som förbryllat mången resenär på vägen nedanför. Det är så enkelt som att i tornet kommer det upp grova vattenrör som leds ut i akvedukten. Vattnet anväds för att fylla på kanalen när vatten försvinner i slussningarna. Bygget stod klart 1869 och arkitekterna skojade gärna till det lite på den tiden med rådande ideal. 





Druvodlingar överallt. Och det finns fortfarande en del att skörda. Söta goda men stora kärnor inuti.







Så kom vi in i Epernay. Naturligtvis gick vi på Avenue de Champagne där de stora champagnehusen ligger. Och så naturligtvis munken Dom Pierre Perignon som inte uppfann bubbelvinet men väl förfinade metoder, urval och klassifiering.



I parken vid Hôtel de Ville letade vi efter en geogömma. C tog hjälp av en elektriker som pysslade med fasadbelysningen. Tyvärr fann vi inte den lurigt gömda cachen.



Och här är stadshuset i fråga.



Tja, vad ska man säga?



Det finns även en luftballong som man kan åka upp i för att få utsikt över staden. Den sitter fast i en navelsträng och släpps upp för att vinschas ner efter en stund. Vi avstod med tanke på kommande destination.





Vi begav oss till toppen av Mont Bernon. Här hade vi lika bra utsikt som från ballongen.

Sedan bar det av tillbaka till campingen i Courmelois. 🚐💨


1 kommentar:

  1. Så artig med et lokomotiv som drar båten. Mye fint å se, dere har litt av en tur :)

    SvaraRadera