tisdag 10 oktober 2023

Tisdag 10 oktober 2023. Irrar förbi några jylländska kyrkor på väg norrut.

Från början hade vi tänkt att ta den, för oss, vanliga färjan från Grenå till Halmstad på hemvägen. Men den är så mördande tråkig. Egentligen bara en lastbilsfärja som även tar vanliga resenärer också. För att få det lite roligare på överfarten ombestämde vi oss till att färja från Fredrikshavn till Göteborg i stället. Det innebar att det blev några fler mil på danska vägar och inte på svenska. Vi försökte som vanligt att hålla oss på de lite undanskymda vägarna.


Dagen bjöd på gråmulet väder med lite regnstänk emellanåt. Det är höstväder och just nu saknar vi inte att husbilslivet kommer att få ett litet uppehåll.







Vi stannade vid veteranbanen Bryrup-Vrads vid den sistnämnda stationen. Det är en del av den 1968 nedlagda Horsens-Bryrup-Silkeborgs Jernbane. Idag var det ingen trafik, säsongen är i princip över men det fanns lite intressanta saker att titta på för en tågnörd. Varför C ser brydd ut är en gåta. Spårvidden är den vanliga för normalspår, 1435 mm, och en sjuekrig löpaxel från ett (ång)lok. Klart som korvspad. Den fina godsvagnen med bromshytt är DSB QGR 35605 byggd av Scandia 1909


En ALC ledde oss till en viktig plats i dansk historia. Wikipedia berättar mer.

Slaget vid Grate hed av Lorenz Frølich

Slaget på Grate hed ägde rum på Grate hed, sydväst om Viborg på Jylland, den 23 oktober 1157, mellan kusinerna Sven Eriksson och Valdemar Knutsson.

Valdemar hade tidigare sårad lyckats fly från blodsgillet i Roskilde. Sven förföljde honom och gick iland i Grenå (vid Djursåns mynning), där han miste sin flotta. Sven fortsatte jakten till Randers och tvingade Valdemar att gå över Gudenån och förstöra bron efter sig.

I slutet av september hade Valdemar samlat tillräckliga styrkor för att våga möta Sven. Den 23 oktober drabbade de båda härarna samman, i en kort men våldsam batalj, på heden. Sven missbedömde placeringen av Valdemars huvudtrupp, upptäckte för sent sitt misstag och tvingades fly ut i träskmarker vid änden av Hauge sjö. Han förlorade där både vapen och rustning, infångades senare och dödades med ett yxhugg av en bonde.

Slaget vid Grate hed avslutade tronstriderna i Danmark under 1140- och 50-talen. Valdemar blev rikets ende kung och kunde lägga grunden till ett starkt danskt östersjövälde som kom att förläna honom tillnamnet "den store".

Sven fick efter döden tillnamnet Grate och ska ha begravts i närheten. Ett kapell lär ha byggts där och den danske diktaren Thor Lange lät 1892 resa ett minneskors på denna plats.

〰️〰️〰️

Vi fortsatte i regnet norrut mot Frederikshavn och har nu slagit läger en bit norr om staden, i bra slagläge för att snabbt skutta upp ur snarkebingarna i morgon bitti och köra i sporrsträck till färjan. 


🚐💨🌻

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar