lördag 28 juni 2014

Lördag 28 juni 2014. Tågresa mot Jungfraujoch.

I morse ringde klockan långt före tuppen ens hann fundera på att börja putsa fjädrarna. Eftersom vädret spåddes bäst på förmiddagen ville vi hinna upp på toppen av Jungfraujoch innan vädret eventuellt skulle bli sämre. Det var inte heller oväsentligt att resan tidig morgon eller sen eftermiddag kostade CHF 145 i stället för normalpriset CHF 196 (scweizerfrancen står i ca 7,80 SEK. Just precis, Schweiz är ett dyrt land att turista i. Nog om det, tågresan är något alldeles speciellt och slutstationen Jungfraujoch ligger på 3454 möh. Resan enkel väg tar ca två och en halv timme med de två bytena i Lautenbrunnen eller Grindelwald och Kleine Scheidegg inräknade.


Från campingen är det tio minuters promenad till stationen. Tvärs över floden, men bron ligger en bit bort. Vi var på plats och först i kön när biljettluckan öppnade klockan sex.


Eftersom vi valde en tidig avgång hoppades vi att det inte skulle vara allt för fullt på tågen. Den förhoppningen kom av sig snabbt. Många, många var lika morgontidiga. Vi hade hört att det är många kineser som gör den här resan. Och det stämde! Det vimlade av kineser överallt, de flesta åkte som vanligt i grupp.
Resan upp till toppen är spektakulär med krokig och brant stigning. Långa sträckor är på kuggstångsbana, den sista tredjedelen är bara kuggstångsbana. Dessutom i långa tunnlar inne i berget, så då får man hålla till godo med den utsikt som finns vid ett par stopp på vägen. 

Väl uppe på toppen möts man av en stor anläggning anpassad för turister. Man går en slinga och kan bland annat se en 360-gradersfilm med alla bergstopparna runtom eller gå in i ett ispalats delvis uthuggen i glaciären. Man kan även gå ut på en utsiktsplats för att se Jungfraujoch på nära håll. Där uppe var det minus två grader och hård blåst. Gött med mössa, vantar och vindjacka...

Som högst är man 3571 möh. Det kändes faktiskt att luften är lite tunnare här uppe.Det gick oavbrutet tåg i alla riktningar var man än såg. Riktigt imponerande, men skall två miljoner upp och ner per år krävs god organisation.

Nere i Kleine Scheidegg valde vi att åka neråt via Grindelwald. Där stannade vi till, tittade på byn en stund och fick oss en kall (tysk) öl. 

Vi var tillbaka i Interlaken Ost vid tvåtiden, ganska möra av alla intryck och kanske av den tidiga morgonen. In på välsorterade Coop vid stationen för att köpa lite middags- och frukostmat. När middagen var uppäten var klockan bara fem. Campingvärdinnan tipsade oss igår att åka den näraliggande bergbanan upp på berget bakom campingen. Så blev det. Banan var brant och tog oss utan missöde upp till stationen. Där uppe finns restaurang och en utsiktsplattform på 1322 möh. Därifrån ser man ut över hela Jungfraujoch. 

Tillbaka på campingen upptäcker vi att vi blivit omringade av ett stort sällskap engelsmän med enormt stora husvagnar. Skönt att vi åker i morgon. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar