tisdag 10 juni 2014

Pingstafton - mot Vättern

Efter en lugn förmiddag med kaffe och inväntande att skurarna skulle avta skildes våra och vännernas vägar för denna gång. Vi for vidare österut med mål Bastedalens Kinapark i Hammar, mellan Askersund och Motala. Parken anlades i mitten av 1900-talet av en Kina-entusiast. Den ligger i ett nerlagt stenbrott och har en naturlig begränsad yta. När vi kom var vi alldeles ensamma och det var en märklig känsla att gå ner för den branta trappan till trädgården som var alldeles stilla.
Trädgården är indelad i olika små avdelningar, allt enligt kinesisk filosofi. Det handlar om harmoni, lugn osv. Tyvärr stördes vårt lugn av en skränande hop med svenska pensionärer som fyllde trädgården som Egyptens gräshoppor! Det var bara för oss att andas djupt och gå och sätta oss i en av paviljongerna. Trädgården är full av ovanliga växter.


Katsura, som doftar kakor när löven faller till hösten.


Det heliga trädet Gingko baluba. En stor Budda-staty vakade över hela trädgården.

Pensionärerna var ganska snabba och vi fick en stund till i trädgården. Det kommer nog att bli ytterligare besök här, kanske när kakträdet doftar som mest. 

Vi fortsatte söderut med ett stopp i Medevi brunn och tog en promenad på bruksgatan. Här var nog liv och rörelse i dess glans dagar. Nu finns det bland annat vandrarhem här. 
Ett snabbt uppehåll i Borenshult och en promenad utmed slusstrappan innan vi åkte till Motala och slog läger vid Vätterns strand med solnedgång och hela utsikten framför oss. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar