tisdag 9 augusti 2016

Mån-Tisdag 8-9 augusti 2016. Från helgonlik skärgård via järnbruksstadtill Världens ände.

Färden fortsätter så långsamt mot Nynäshamn. Efter två dagar på cykelsadlarna var det rätt gött att åka bil en stund och vila rumporna. Med geocaching blir det ändå ett himla farande ut och in i bilen...


Efter Söderköping var det självklart att ta en tur i St Anna skärgård, ända ut till Tyrislöt. Karga klippor, precis som hemma på västkusten.  Färden gick vidare med hjälp av två färjor över Östersjöns vatten via Nävekvarn. 

Så småningom hamnade vi i Oxelösund, järnbruksstaden. Vi övernattade i Femöre gästhamn, med utsikt över stora hamnen. Blåsigt som rackarn, men fortfarande klarar vi oss utan nåt regn. 

Nattlägret i Oxelösund. En malmlastare lägger ut efter att ha lossats på sin last.Strax bredvid ligger Nyköping med det gamla Nyköpingshus. 


Vid ån står den gamle kanotisten Gert Fredriksson staty. 


I Nyköping hade dom vett att behålla sitt bryggeri. Alingsås förvirrade fäder var inte lika förutseende.


På vägen mot Trosa, som blev dagens etappmål, ligger Tullgarns slott. Gustaf V och Victorias sommarslott. Inte bebott sedan 1950-talet. Vi slog till och gick en guidad tur. 


Köket moderniserades av V-Gurra i början 1900-talet. Ny fantastisk vedspis och rinnande vatten. Tyvärr missade kungen att dra in elektricitet...


Festsalen är ljus och rymlig.


Hundar fanns det gott om på slottet, i alla fall tidvis. Det var läge för en varning redan i entrén. "Varning för hunden" i klartext, det förstår väl alla...?


Två kissekatter.


En av Sveriges största guldskatter hittades i trakten av Vagnhärad. Lämpligt nog blev en förstorad del rondellutsmyckning.

Visst blåser det runt knutarna men vi har hittills klarat oss utan regn. Det verkar som vi har åkt åt rätt håll, vad vi förstår är det busväder i hemtrakterna. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar