tisdag 23 augusti 2016

Sön-Måndag 21-22 augusti 2016. Från G(otland) till G(öta Kanal).

Vaknade upp på Havslätts camping. Nu märks det att det är lite senare i augusti. Det är mycket dagg i gräset och morgondimmorna ligger lite tätare. Vi hade siktat Blå Jungfrun ute i havsbandet i går kväll, men på morgonen låg det i tät dimma. 

Vi funderade på hur vi nu skulle åka vidare. Skulle vi åka raka vägen hem eller skulle det bli en liten omväg? Åka direkt hem föll på en gång. Vädret skulle bli lite bättre i början av veckan. Snart nog är det ändå höst. Det där lät aningen dystert...men resonemanget resulterade i att vi bestämde oss för att åka norrut. Åka cykel är lite av en favoritsyssla, det är nämnt i den här bloggen tidigare. Cykla på nedlagd järnväg eller kanalbank är en premium favoritsyssla. Finns det även några geogömmor är saken klar. Vi hade ett par sträckor kvar av Göta Kanal som vi ännu inte hade cyklat, så vi satsade på att åka dit. Från Oskarshamn gick det en del på stora E4-an och en del på småvägar. 


Vi åkte till Västra Husby där vi parkerade vid golfbanan (himla tur att vi har cykelhjälmar). Cyklarna plockades ner och vi cyklade österut mot Söderköping. Vi cyklade till den punkt där vi vände förra gången då vi cyklade från Söderköping. Det var uppenbar lågsäsong. Lugnt i och vid kanalen. Vi såg inte en enda båt och knappt en enda människa. Slussvakterna hade checkat ut och låg väl hemma på sofflocket. 


Det här var egentligen de enda levande varelser vi såg till. Nyfikna var dem, men höll sig ändå på behörigt avstånd.


Lugnt på kanalen, inte en krusning på vattenytan! Tänk då om fotografen hade fått ta sin fridfulla bild i lugn och ro. Nädå, då stack en liten stare fram huvudet ;).
 

Efter cykelturen åkte vi till gästhamnen i Norsholm för att övernatta på ställplatsen. Det var stängt på grund av personaldag. Vi ringde och fick veta att jodå, det gick bra att stå där ändå. Mannen i telefon upplyste om att det inte gick att använda toa och dusch eftersom vi inte kunde komma in i servicebyggnaden. Men fullt pris för övernattningen ville han ha likaväl. När vi förvånades över det fick vi veta att vi kunde välja att åka någon annanstans och övernatta om inte de galoscherna passade våra fötter.

Sagt och gjort, det kändes inte som någon större uppoffring att bo på annat ställe när man har pratat med en sådan fläppläpp...

Vi åkte helt enkelt till Skeppsdockans camping i Söderköping. Här bodde vi för två veckor sedan, i början av denna tur. Då var det fullt av liv på campingen och svårt att få en plats. Nu var det lågsäsong. Grillen kom fram och det satt fint med grillad finkorv från Gotland.


Efter morgonbestyren åkte vi så tillbaka mot Norsholm, men inte ända fram. Plåt-Tina parkerades vid Brådtom sluss. Cyklar ner, hjälmar på och iväg. Samma som igår, nästan inte en levande varelse att heja på. Idag inte ens en ko...


Vi cyklade till Hulta sluss, där sjön Asplången tog vid. Där vände vi och åkte tillbaka till Brådtom. Slusskaféet var öppet, det hade vi nogsamt kollat innan... Det blev go-fika innan vi cyklade åt andra hållet, mot Norsholm. I går såg vi att det låg ett glasskafé i Norsholm, det var dessvärre stängt på måndagar! Räddningen fanns på ICA, som dessutom hade eftersäsongsrea på glassen. 

Med cykelturen i går och i dag innebär det av vi nu har cyklat alla delsträckor utmed hela Göta Kanal, om man undantar sjöarna. Vi har flera gånger blivit imponerade av detta gigantiska byggnadsverk som färdigställdes på bara något årtionde, men enbart mankraft. Allt har grävts för hand. Och det är ju inte så att det bara har grävts ett stort dike. Nejdå, på flera ställen är kanalen uppvallad och ligger alltså över den omgivande marknivån. 


Från Brådtom sluss åkte vi för övernattning i Borensberg. Vi tog småvägar norr om Roxen. På vägen dit åkte vi bland annat igenom den här fantastiska allén, alldeles intill Grensfors gård. 


I Borensberg, på ställplatsen vid Kaffeteriet, var det lugnt. Inte en båt i kanalen här heller. Eftersom vi vet att det är en populär ställplats hade vi ringt och reserverat en plats. 


Inte en enda plask ens.


Vi har bott här en gång tidigare i år. I maj, tillsammans med A och SE. Då var det full rulle här och slagsmål om platserna. Den gången lyckades vi få två platser här utmed kanalen. I dag var det tomt. 


Vår bokning visade sig vara en fullträff, vi hade blivit tilldelade den allra finaste platsen på hela ställplatsen. Det har sagts förut, men tål att upprepas. det här är en fantastisk ställplats. Fint läge vid kanalen, fräscha toaletter och duschar och himla trevlig personal. Kan inte bli bättre!

Det var en fin kväll så det blev ut med markisen och på med karotterna för middag ute i det fria. När vi så småningom gav upp och gick in för att sussa dröjde det inte länge innan himlen öppnade sig och det kom ett par ordentliga åskskurar.


1 kommentar:

  1. Ser ut som fin tur langs kanalen. Vi kjenner oss igjen noen steder. Ser ut som det er tomt for fisker, båter ,mennesker og det er vel tomt for uåpnede cacher også tenker jeg.

    SvaraRadera