onsdag 24 augusti 2016

Tis-Onsdag 23-24 augusti 2016. Askersund, Karlsborg och hemåt.

Borensberg och frukost på ställplatsen vid Kaffeteriet. Strålande sol och riktigt go värme så det gick alldeles utmärkt att njuta frukosten utomhus. 


Syns det att vi har tagit fram finporslinet?? ;)


Här kan man se att vi fick den allra bästa platsen, i alla fall om man har en plåtis. Och det har ju vi...haha!


Vi packade ihop oss och for vidare, mot Askersund, som ligger alldeles i Vätterns norra spets. Vi kom fram vid lunchtid och fick en bra plats på den mycket populära ställplatsen i gästhamnen, alldeles nära centrum. Nu är Askersund inte så stort, så centrum kan aldrig ligga så långt borta. Efter att ha intagit en liten lunch gränslade vi våra cyklar och cyklade utmed Vättern bort till Stjernsunds slott. På vägen loggade vi ett antal geogömmor och samlade under tiden ledtrådar till en bonus, som låg just här. Tadaaa!


Klockan var efter stängningsdags, så vi var väldigt ensamma i slottsparken. Som vanligt(?) hade vi lite dålig koll på om det bodde någon/några på slottet. Klampade vi in på någons privata gräsmatta kanske? Men eftersom det inte fanns en enda skylt med "Privat" någonstans vågade vi oss på att gena över de välansade gräsmattorna. 


Ingen hemma! Och skylten med öppningstider visade tydligt att detta var ett slott som inte var bebott numera. Puh!


Grusgångarna var välkrattade. Så vi tassade så försiktigt vi kunde för att inte göra för stora fotspår i grusränderna. Säteriet har urgamla anor. Nuvarande slott byggdes 1798-1801 efter ritningar av Carl Fredrik Sundvall i den då moderna nyantika stilen. Godset köptes 1823 av kung Karl XIV Johan och fanns sedan i kunglig och prinslig ägo till 1860. Därefter köptes den av släkten Cassel vars sista änka avled 1951. Hon testamenterade slottet och parken till Vitterhetsakademien för att bevaras som kulturminnesmärke. Godset är även stamgård för SRB-kor.


Fin utsikt över Vättern.


Allén gick inte av för hackor heller.


Askersunds hamn i kvällssolen.Askersund är en fin liten stad. Kanske är den lite väl liten?


Vi hade spetsat in oss på att få njuta av en utepizza efter alla dagar med campingmat på längden och tvären. Askersund kunde tyvärr inte erbjuda det alternativet. Det blev till att besöka den lokala ICA-handlaren i stället och köpa lite gott bröd och tapas. Det gick ingen nöd på oss den kvällen. Heller.


En vanlig plats på ställplatsen i Askersund. Grannarna till höger var unga tyskar och bodde i nåt hemmabygge som såg spännande ut.


I morse var det så dags att åka hemåt. Vi åkte ganska direkt till Karlsborg där vi inledde med en lunchglass vid kanalen.


Efter att glassen var uppäten åkte vi in till fästningen och parkerade. Plockade ner cyklarna och körde en tur runt på området i det vackra sensommarvädret. Bland annat cyklade vi ut till fyren på Vanäs udde.


I fonden kan man skymta Omberg.


Vid Garnisonskyrkan tronar ett par ordentliga kanoner som minner om forna tider. I kyrkan ligger numera ett museum.

Färden fortsatte hemåt. Det blev ett stopp i Vårgårda för att besöka kyrkogården med lite blommor. Hemma i A strax efter 19. Vid en sammanräkning kan vi konstatera att vi har kört 252 mil på drygt två veckor. Inte så mycket som vi befarade, men vi har ju "bara" hållit oss i Sverige den här gången.

Nu tvättar vi lite och snart nog är vi ute på vägarna igen...

På återseende!


1 kommentar:

  1. Slott og festningsverk - dere er noen riktige royalister. Er det Downton Abby stemningen dere søker?

    Det ser ut som at det er litt lettere å finne ledige stellplasser nå enn tidligere i sommer da det var flere turister. Men været er jo helt perfekt til det dere holder på med. Litt trist at ferien er over, men det er jo så mye annet å glede seg over.

    SvaraRadera